Asociatia de Lupta impotriva Bolii Parkinson, campanie de informare privind importanta diagnosticarii din timp a bolii Parkinson

0
81

Peste 72 de mii de romani sunt diagnosticati in prezent cu boala Parkinson, aceasta fiind cea de-a doua afectiune neurologica progresiva ca frecventa. in acest context, Asociatia de Lupta impotriva Bolii Parkinson a lansat o campanie de informare si educare privind aceasta afectiune.

Campania „Grija pentru cei dragi este cel mai frumos cadou” isi propune sa atraga atentia asupra importantei dignosticarii la timp a afectiunii. Initiatorii campaniei indeamna oamenii, in general, sa mearga la un consult neurologic si tinerii, in particular, sa-si duca parintii la un medic de specialitate, intrucat, primele semne ale bolii Parkinson pot fi usor confundate cu procesul natural de imbatranire.

Actiunea se desfasoara in parteneriat cu Teatrul Nottara, actorii Ioana Calota, Razvan Banica si Vlad Zamfirescu acceptand sa fie ambasadorii campaniei, care se desfasoara luna aceasta. in cadrul campaniei vor avea loc mai multe actiuni, intre care difuzarea unor mesaje audio si video inainte si dupa spectacole, dar si organizarea unor discutii cu specialistii din domeniu.

Boala Parkinson este o afectiune progresiva, care incepe cu multi ani inaintea debutului clinic si care are o evolutie continua. Afectiunea se manifesta cu pana la 10 ani inainte de aparitia simptomelor motorii. Cel mai cunoscut simptom este tremorul, insa, potrivit specialistilor, afectiunea presupune si rigiditate in miscari, instabilitate posturala si chiar tulburari de vorbire si cognitive.

Medicii spun ca daca pacientii urmeaza recomandarile primite, ei pot avea o viata activa multi ani dupa stabilirea diagnosticului. De asemenea, in prezent, tratamentele disponibile permit controlul bolii chiar si in stadii avansate.

Articolul precedentPacientii de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Cluj-Napoca, identificati prin bratari personalizate
Articolul următorOrganizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea antigripala pentru 75% dintre persoanele de peste 65 de ani