Specialist: In Romania, la o mie de nasteri, 1 din 3 copii au hipoacuzie. Screeningul auditiv trebuie facut tuturor copiilor

0
356

Frecventa hipoacuziei este ridicata atat in Romania, cat si la nivelul intregii Europe, atrage atentia dr. Alexandra Neagu, medic primar ORL, la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”, intr-un interviu acordat SanatateaTV.ro. Potrivit acesteia, in Romania, la o mie de nasteri, 1 din 3 copii sufera de hipoacuzie.

Medicul subliniaza ca este foarte important ca, la nastere, copiii sa fie supusi unui test de screening auditiv pentru ca problemele de auz sa fie detectate din timp.

„Screeningul auditiv reprezinta testarea pentru auz a bebelusilor, in primele zile dupa nastere. in mod normal, ar trebui testati toti copiii, in principiu cam dupa 24-48 de ore de la nastere. Problema cea mai importanta cand vorbim de hipoacuzie este faptul ca este un handicap invizibil, deci practic, daca la nastere nu facem acel test, copilul arata la fel, de obicei ca orice copil normal si nu ne dam seama daca exista o pierdere de auz”, a explicat dr. Alexandra Neagu.

Potrivit acesteia, daca afectiunea nu este depistata la timp, copilul va intampina probleme in dezvoltarea vorbirii, iar recuperarea va fi foarte dificila.

„Daca nu intervenim in primii doi ani de viata, recuperarea este mult mai dificila si apare intarzierea in limbaj fata de copiii de aceeasi varsta, si chiar daca intervenim dupa aceea, e mult mai greu sa recuperam anii pierduti. Iar pentru copiii cu surditati profunde, congenitale, deci care s-au nascut surzi, daca se intervine dupa varsta de 7 ani, deja rezultatele sunt aproape de zero, pentru ca, de obicei, creierul isi pierde capacitatea de a intelege informatia pe care o primeste de la ureche”, a spus dr. Alexandra Neagu.

Ea a mai mentionat ca screening-ul auditiv este un test extrem de usor de realizat, iar cu cat interventia in cazurile care necesita asistenta se face mai devreme, cu atat copiii respectivi au sanse mai mari sa duca o viata normala.

Hipoacuzia reprezinta diminuarea acuitatii auditive. Atunci cand aceasta este mult redusa, vorbim de surditate.

Potrivit medicului Alexandra Neagu, cea mai frecventa cauza pentru aparitia hipoacuziei este una genetica, parintii fiind purtatori sanatosi ai unei mutatii care se intalneste la copii.

Articolul precedentPacientii de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Cluj-Napoca, identificati prin bratari personalizate
Articolul următorOrganizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea antigripala pentru 75% dintre persoanele de peste 65 de ani