Arta de a trai dincolo de suferinta…

0
199

Liga Romana contra Reumatismului a organizat astazi, 17 decembrie, expozitia intitulata „Human Art Expo”, in cadrul careia s-au prezentat lucrari realizate de pacienti cu boli reumatismale cronice inflamatorii, ca poliartrita reumatoida sau spondilita anchilozanta.

Expozitia a avut ca principal scop transmiterea unui semnal de alarma cu privire la existenta unor oameni profund afectati de boli reumatismale care continua sa lupte, focalizandu-si energia, atentia si dragostea catre realizarea de goblenuri, fotografii sau sculpturi.

Florin Mihai, unul dintre pacientii care se confrunta cu boala, se foloseste de marea sa pasiune, fotografia, ca mijloc de exprimare si, totodata, ca modalitate de evadare in natura. Interesul pentru fotografie si peisaj a devenit un motiv intemeiat de a se misca si de a lupta cu boala. O fosta asistenta medicala lupta acum cu o cumplita boala – poliatrita reumatoida. in ciuda diagnosticului teribil, aceasta a continuat sa duca o viata normala, gasindu-si refugiul in goblen. V. S. este o alta victima a bolii reumatismale care a hotarat sa infrunte boala si sa-si dedice viata sculpturii.

Oamenii acestia incerca sa duca o viata normala in ciuda faptului ca nu pot manca, nu se pot imbraca si isi pierd frecvent locurile de munca din cauza faptului ca articulatiile lor se deformeaza, nemaiputand munci.

Peste 1% din populatia Romaniei, adica aproximativ 200.000 romani sufera de poliartrita reumatoida, 50% din acesti pacienti ajungand la un grad de invaliditate care are drept consecinta pensionarea prematura, in cativa ani dupa diagnosticarea bolii. Leziunile articulare ireversibile se instaleaza din primul an de boala.

Articolul precedentin Arad va fi amenajata o noua sectie de oncologie!
Articolul următorGonartroza – cauze si manifestari