in 2009 se va efectua primul transplant pulmonar din Romania!

0
180

Medicii de la Spitalul Clinic Floreasca vor efectua, in 2009, primul transplant pulmonar din Romania, potrivit Agentiei Nationale de Transplant (ANT).

Initiativa a fost motivata de faptul ca pacientii romani care au nevoie de transplant de plamani sunt trimisi pentru operatie in strainatate, interventia nefiind momentan posibila in Romania.

Conform statisticilor, medicii din Romania au reusit sa efectueze, numai in acest an, 400 de transplanturi de organe, ceea ce reprezinta o crestere semnificativa in comparatie cu alti ani. Cele mai multe transplanturi efectuate in 2008, au fost cele renale (198), urmate de cele medulare (83). De asemenea, s-au realizat sase transplanturi de inima.

Pe listele de asteptare se mai afla 2.100 de pacienti care necesita transplant renal, 300 de pacienti care au nevoie de transplant hepatic, 100 de bolnavi care necesita un transplant medular si 70 care nu vor mai putea trai fara o inima noua. Medicii din Romania urmeaza sa achizitioneze un aparat de perfuzie a inimii, care va permite transportul organului timp de pana la 11 ore, de la donator la primitor. Perfuzia va mentine inima functionala, printr-un mecanism care are capacitatea de a pompa sange cald.

Potrivit Agentiei Nationale de Transplant, in anul 2008, a fost pus la punct si a devenit functional Registrul National de Transplant.

Sursa: SanatateaTV

Articolul precedentin Arad va fi amenajata o noua sectie de oncologie!
Articolul următorGonartroza – cauze si manifestari