Arad: Zeci de copii din aceeasiscoala cu eruptii cutanate, greturisi varsaturi

0
96

Un numar de 24 de copii, cu varste cuprinse intre 11 si 13 ani, de la aceeasi scoala, s-au prezentat cu eruptii la nivelul fetei, greturi si varsaturi la unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Clinic Judetean Arad.

”Se suspicioneaza faptul ca in salile de curs unde acestia invata, vineri, 10 ianuarie 2020 au fost efectuate proceduri de Dezinfectie, Dezinsectie si Deratizare (DDD) si este posibil ca elevii sa fi intrat in contact cu substante chimice, care sa le fi produs aceasta simptomatologie”, a transmis Ministerul Sanatatii intr-un comunicat.

MS a dispus un control de urgenta. Astfel, o echipa de inspectori din cadrul DSP Arad s-a  deplasat la unitatea scolara  si a cerut de la ISU Arad autospeciala de cercetare CBRD pentru a se verifica toxicitatea aerului din salile de curs.

O alta echipa a DSP Arad formata din epidemiologi s- a deplasat la UPU  a spitalului judetean pentru a verifica impreuna cu personalul medical simptomatologia copiilor.

De asemenea,  reprezentanti ai DSP Arad si Politia cauta firma care a efectuat operatiunile DDD. Se pare ca aceasta are sediul social la Hunedoara.

”Nu este normal ca dupa evenimentele tragice de la Timisoara o astfel de situatie sa se repete la numai doua luni. Am dispus atunci sa fie  verificate toate  firmele care efectueaza operatiuni de deratizare, dezinfectie si dezinsectie, dar se pare ca  la Arad, nimeni  nu si-a facut treaba. Iata cum, 20 copii au ajuns la UPU cu iritatii faciale si  oculare pentru ca, in continuare, operatiunile DDD se fac dupa ureche. Am dispus trimiterea de indata a Corpului de Control din MS, dar si a Inspectiei Sanitare de Stat, pentru a stabili modul cum firmele care folosesc biocide au fost controlate. Vor fi masuri drastice, iar cei  vinovati care atenteaza la sanatatea publica vor plati, chiar de vom fi nevoiti sa schimbam radical legislatia” a declarat Victor Costache, ministrul Sanatatii.

Articolul precedentEuroparlamentar: Un sistem european electronic de informare cu privire la imunizare ar ajuta statele membre
Articolul următorCirca jumatate dintre parinţii copiilor cu autism aşteapta cel puţin un an şi jumatate inainte sa primeasca un diagnostic oficial – sondaj