Dr. Catrinel Iliescu, neurolog pediatru: Și copiii au cefalee,si nu au rar acest simptom

0
1421

”Parintii sunt speriati pentru ca au aceasta impresie ca pe copii nu ar trebui sa-i doara capul, si eu au cefalee si nu au chiar rar acest simptom”, a spus Dr. Catrinel Iliescu, medic primar de neurologie pediatrica de la Centrul de Expertiza pentru Boli Rare de Neurologie Pediatrica din Spitalul Clinic Prof. Dr. Al. Obregia din Capitala, in cadrul unui interviu acordat jurnalistilor SanatateaTV.ro.

”Durerile de cap pot sa apara in situatii secundare, legate de anumite afectiuni, care sa nu fie amenintatoare de viata, acestea sunt majoritatea. Am o gripa, ma doare capul, daca am o amigdalita, am febra, ma doare capul, daca am avut un traumatism cranian minor, este normal sa ma doara capul”, a explicat Dr. Catrinel Iliescu.

Dr. Catrinel Iliescu a vorbit insa si despre cefaleea care are ca sursa afectiuni generale sau ale sistemului nervos central care sunt amenintatoare de viata, dar sunt insa exceptii. Mai sunt, explica Dr. Iliescu si sindroamele cefalalgice primare care nu sunt asociate cu leziuni ale sistemului nervos central. Dintre acestea migrena este cea mai importanta.

Cand ar trebui sa mergem cu copilul la spital?

”Daca copilul meu are o stare generala buna, dar in acelasi timp isi continua activitatea pe care o avea, nu si-a intrerupt-o, atunci nu este cazul sa ma ingrijore exagerat. Desigur, ca parinte sunt ingrijorat, dar depinde foarte mult de starea generala a copilului. Daca copilul meu are o stare generala modificata, nu arata bine, se retrage, este suferind, trebuie sa ma uit sa vad daca exista si alte semne sau simptome, daca vomita repetat voi fi si mai ingrijorat, daca nu poate sa puna capul in piept voi fi si mai ingrijorat, depinde de semnele asociate durerii de cap”, a explicat Dr. Catrinel Iliescu.

Cand este recomandat un RMN?

”Medicul va consulta pacientul, se va uita la starea lui generala, ii va lua temperatura, ii va lua tensiunea arteriala, este important, este o cauza foarte rara a durerilor de cap, niciun medic nu si-ar dori sa o rateze, tensiunea arteriala se masoara si la copil. il va examina clinic si neurologic. Daca va gasi la examenul neurologic niste semne: copilul se dezechilibreaza, nu-si misca bine o mana, un picior, copilul nu zambeste simetric asociat durerii de cap, are tulburari ale oculo-motricitatii, medicul va fi mai ingrijorat si este posibil sa recomande rezonanta magnetica”, a subliniat Dr. Catrinel Iliescu.

Indicatia de RMN poate fi facuta de neurolog daca copilul are sindrom de hipertensiune intra-craniana, in care il doare capul, varsa, si are edem papilar.

”Noi ca neurologi suntem insa mai rezervati cu imagistica, pentru ca stim ca trebuie sa gandim foarte bine inainte, poti decide sa faci tomografie cerebrala care aduce un grad de raze x, deci iradiaza, desigur ca noile aparate au secvente mult mai scurte si iradiaza mult mai putin, CT -ul ramane o investigatie foarte buna pentru urgenta dar nu pentru toti copiii cu dureri de cap. Ca medic pui in balanta si vezi daca faci mai mult bine sau nu”, a spus Dr. Catrinel Iliescu.

Cum se manifesta migrena in cazul copiilor?

Migrema face parte din categoria sindroamelor cefalalgice. Este o durere de cap mai speciala, care evolueaza episodic, si care se asociaza cu alte simptome, greata, varsaturi, sau copilul nu suporta zgomotul, lumina, el se retrage intr-o camera intunecoasa, vrea sa doarma. Aceste episoade se repeta”, a explicat Dr. Iliescu.

 

SMART – programul pentru copiii cu migrena

 

Medicul primar Catrinel Iliescu a vorbit despre recomandari pentru copiii care au migrena, recomandari numite pe scurt: SMART: Sleep – somn, sa doarma suficient, Meals – mese regulate, Activity – activitate fizica regulata, Relaxation – momente de relaxare, Treatment – tratament.

Medicul primar de neurologie pediatrica a explicat in interviul acordat SanatateaTV.ro si semnificatia altui diagnostic: cefaleea de tip tensional.

”Este asociata mai mult cu tensiuni emotionale, cu stres, exista o anumita suprapunere cu migrena la copii dar practic este o forma de durere de cap mai usoara dar care are tendinta sa dureze mai mult timp, aceasta este povestea pe care o au adolescentii”, a subliniat Dr. Catrinel Iliescu.

”Cum explic eu, nu este neaparat o problema a creierului, ci a sufletului, ei transfera in plan fizic acest lucru, este ceva asupra caruia trebuie sa fim atenti”, a adaugat Dr. Catrinel Iliescu.

Articolul precedentEuroparlamentar: Un sistem european electronic de informare cu privire la imunizare ar ajuta statele membre
Articolul următorCirca jumatate dintre parinţii copiilor cu autism aşteapta cel puţin un an şi jumatate inainte sa primeasca un diagnostic oficial – sondaj