Aproximativ 89% dintre romani considera ca pentru bolile grave ar trebui sa poata fi tratati cu medicamente noi, de ultima generatie, in timp ce 56,9% dintre cei intervievati ar fi de acord sa plateasca pretul integral al unor medicamente ieftine in schimbul compensarii unor medicamente scumpe, potrivit unui sondaj de opinie.

„Sondajul scoate in evidenta faptul ca oamenii isi doresc sa poata beneficia de medicamente de ultima generatie si chiar sa plateasca in plus la sanatate, daca in felul acesta ar creste accesul la aceste medicamente. Din pacate, in Romania, lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizata din 2008. in Marea Britanie si Germania, de exemplu, pacientilor li se ofera acces imediat la tratamentele de ultima generatie. in alte state europene, perioada de asteptare variaza de la 88 la 392 de zile. in acest moment, romanii sunt ultimii in clasamentul european al accesului la medicamente inovatoare, cu peste 5 ani de asteptare, speranta de viata a romanilor fiind cea mai mica din Europa, cu peste 6 ani mai mica decat media din Uniunea Europeana”, afirma Almin Adzovic, presedintele Local American Working Group (LAWG).

Totodata, sondajul evidentiaza faptul ca romanii intr-un procent de 45,4% prefera sa cumpere medicamente originale, inovatoare pentru care nu exista echivalent terapeutic, protejate de brevet, in timp ce 17% opteaza pentru medicamente generice, echivalente terapeutice ale medicamentelor originale, ale caror brevete au expirat. Potrivit sondajului de opinie, 82% dintre cei intervievati recunosc ca medicamentele noi sunt importante pentru imbunatatirea starii de sanatate a populatiei.

Sondajul de opinie releva, de asemenea, gradul de intelegere pe care romanii il au in legatura cu accesul la medicamente noi si cine este autoritatea care se ocupa de acest lucru in Romania. Astfel, peste 36% dintre cei inclusi in sondaj stiu ca lista de medicamente compensate este actualizata de Guvern.

in ceea ce priveste dorinta lor de a avea acces la medicamente de ultima generatie, 34,2% dintre romani cred ca ar fi bine ca lista sa fie actualizata o data la un an, urmati de romanii care cred ca o data la 6 luni – 23,7% sau ori de cate ori apare un medicament nou – intr-un procent de 23,6 %.

Sondajul de opinie a fost desfasurat in luna august de catre institutul de sondare a opiniei publice IMAS, la cererea LAWG, la nivel national, pe un numar de 1036 respondenti, cu o marja de eroare de 3%.