Aproape 4000 de litri de sange, recoltati in urma campaniei „O sansa pentru viata”

0
201

8.800 de donatori s-au alaturat programului national de donare de sange „O sansa pentru viata”, recoltandu-se astfel 3960 de litri de sange in decursul a 5 luni. Cei 3960 de litri de sange donati pot salva pana la 20.000 de vieti omenesti.

Programul a constat in 2 sesiuni nationale de recoltare de sange, derulate din luna mai pana in prezent, in 15 orase din tara: Arad, Bucuresti, Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Constanta, Iasi, Petrosani, Ploiesti, Resita, Targu Jiu, Targu-Mures, Timisoara si Sibiu. in urma donarii de sange, stocurile de sange din centrele participante au crescut cu 7,6%.

A treia sesiune de recoltare de sange se desfasoara in perioada 8-25 decembrie, in 25 de orase din tara: Arad, Alexandria, Bucuresti, Brasov, Braila, Bacau, Cluj-Napoca, Craiova, Constanta, Deva, Galati, Iasi, Oradea, Petrosani, Pitesti, Piatra Neamt, Ploiesti, Slobozia, Sfantu Gheorghe, Timisoara, Targu Jiu, Targu-Mures, Targoviste, Resita si Sibiu.

in cadrul celei de-a doua sesiuni de recoltare de sange, a fost efectuat studiul „Motivatia si comportamentul donatorilor de sange”, la nivel national, pe un esantion de 600 de persoane, cu varste intre 18-26 de ani, participanti la acest program. Potrivit rezultatelor inregistrate, 74% dintre tineri sunt dispusi sa doneze sange in continuare, indiferent de compensatiile materiale aferente donarii de sange. Aproximativ 37% dintre respondenti doneaza din altruism, iar 45% dintre acestia sunt interesati de analizele de sange gratuite de care beneficiaza post-donare.

Programul national de donare de sange „O sansa pentru viata” a fost initiat de Asociatia REACT si Vodafone Romania, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii, Institutul National de Hematologie si Uniunea Nationala a Studentilor din Romania.

Sursa: SanatateaTV

Articolul precedentDonarea si transplantul de organe, in atentia Comisiei Europene!
Articolul următorProf. Dr. Bogdan Marinescu, premiat pentru intreaga cariera medicala!