Aproape 200 de copii, evaluați motric și logopedic gratuit

0
558

Aproape 200 de copii, cu vârste cuprinse între două luni și zece ani au fost evaluați motric și logopedic gratuit, la un târg destinat copiilor, în București. După evaluare, părinţii au primit din partea specialiştilor o fişă în care sunt menţionate rezultatele şi eventuale recomandări cu privire la investigaţii ulterioare.

Evaluarea vine după ce specialiştii clinicii KinetoBebe au constatat că există o reală nevoie de informare a părinţilor cu privire la dezvoltarea motorie şi cognitivă a copiilor. În urma derulării proiectului ”Ajutor! Vreau să cresc sănătos” în 28 de grădinite din Bucureşti, dintre cei 2.596 de copii între 3 şi 6 ani, evaluaţi gratuit, 38% au primit recomandarea de a merge la un consult medical de specialitate.

Principalele probleme observate de terapeuţi au fost găsite la nivelul coloanei vertebrale (12%), membrelor inferioare (47%), dar şi asimetrii ale umerilor (34%).

„În primul rând, trebuie să pornim de la faptul că fiecare copil este unic şi se dezvoltă într-un ritm propriu. Nici măcar doi fraţi, născuţi la interval mic de timp, nu au evoluţii identice. Unul poate a început să vorbească mai repede şi să meargă mai greu, iar celălalt invers. Totodată, trebuie să ţinem cont că există anumite etape ale dezvoltării copiilor, agreate de experţi, la nivel mondial. De aceea, evaluările motorii şi logopedice ale celor mici trebuie făcute de specialiști.

Aspecte aparent minore, netratate la timp, se pot transforma în probleme grave de sănătate, pe termen lung. Aici vă dau ca exemplu deviaţiile coloanei vertebrale pe care, în copilărie, le putem corecta destul de uşor. Dacă, însă, nu se iau măsuri, ele se agravează, iar la maturitate, persoana respectivă va suferi serioase urmări”, a spus Raluca Chişu, fondator al Asociaţiei KinetoBebe.

Asociația KinetoBebe derulează programe prin care oferă copiilor proveniți din familii fără posibilități materiale, terapie gratuită. Asociația a oferit, în 2019, 893 de ore de terapie gratuită copiilor.

Articolul precedentCoronavirus: Ministerul Sănătății a operaționalizat Centrul Operațional de Coordonare
Articolul următorSănătatea Press Group lansează o platformă online pentru evenimente