Coronavirus: Ministerul Sănătății a operaționalizat Centrul Operațional de Coordonare

0
42

Ministerul Sănătății a operaționalizat în această dimineață Centrul Operațional de Coordonare, unitate care stabilește în timp operativ legătura cu direcțiile de sănătate publică și unitățile sanitare aparținând Ministerului Sănătății pentru identificarea în timp real a situațiilor de risc asociate infecției cu coronavirus COVID 19 și  pentru stabilirea măsurilor ce se impun.

“Centrul Operațional ne va furniza situația la zi toate informațiile utile și vitale pentru stabilirea măsurilor corecte pentru fazele epidemice în care ne aflăm. Vom cunoaște stocurile de  medicamente, echipamente medicale și dezinfectanți existente la nivel național în spitale, numărul cadrelor medicale implicate în acțiunile pe care le derulăm pentru limitarea răspândirii infecției, numărul paturilor libere în secțiile de boli infecțioase și ATI, astfel încât să putem acționa coordonat”, a declarat ministrul Victor Costache care a fost în această dimineață în Centrul de Coordonare și a susținut o videoconferință cu cei implicați.

Cu această ocazie, Ministerul Sănătății a prezentat planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor, în contextul actual COVID-19.

Ad in title

”În perioada următoare, în spitalele coordonate de Ministerul Sănătății vor fi limitate internările programate, în raport cu gradul de ocupare al paturilor ( inclusiv paturi ATI) și evoluția epidemiologica locală. În funcție de dinamica situației se va putea decide chiar interzicerea internărilor programate”, potrivit Ministerului Sănătății.

Spitalele vor raporta zilnic in sistemul electronic centralizat al Centrului de coordonare situația ocupării paturilor. Această măsură se impune atât pentru a asigura capacitatea de preluare a cazurilor de către spitale, cât și  pentru gestionarea corectă și eficientă a resurselor materiale și umane, a explicat Ministerul Sănătății.

”Se va asigura o comunicare publică adecvată pentru ca, în această perioadă, publicul să se adreseze spitalelor doar pentru situații de urgență. Se urmărește evitarea aglomerărilor în unitățile sanitare”, mai transmite ministerul.

În plus, s-a stabilit o rețea suport pentru spitalele de boli infecțioase.

”Astfel, în funcție de contagiozitatea cazurilor non-coronavirus se vor stabili spitalele de suport, în care să fie transferați pacienți din Spitalul de Boli Infecțioase. Într-o primă fază, se recomandă ca spitalele de suport sa nu fie reprezentate de spitalele importante de urgență din zonă, care pot asigura asistența medicală pentru celelalte urgențe medico-chirurgicale. Pot fi incluse în rețeaua de Spitale de suport și spitale din alte județe  preponderent cele cu Secții de Boli Infecțioase, precum și spitalele din alte rețele, decât ale Ministerului Sănătății (Ministerul Transporturilor, Ministerul Apararii Nationale, Spitale Private)”, se afirmă în comunicat.

Articolul precedentVIDEO – Conferință Ministrul Sănătății și Primarul Sectorului 1
Articolul următorAproape 200 de copii, evaluați motric și logopedic gratuit