APMGR solicita Guvernului introducerea imediata a calculului diferentiat al taxei clawback

0
29

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania solicita Guvernului introducerea imediata a calculului diferentiat al taxei clawback pentru a se evita disparitia de pe piata a unor medicamente cu preturi accesibile, folosite de aproximativ 70% din pacientii romani, se arata intr-un comunicat de presa primit de redactia www.sanatateatv.ro.

Mai mult decat atat, APMGR considera ca aplicarea in continuare a taxei clawback in forma sa actuala poate duce chiar la distrugerea capacitatilor de productie farmaceutica din Romania, care sunt exclusiv producatoare de medicamente generice.

„Se vorbeste atat de mult si emotional de atat de necesara actualizare a listei de medicamente compensate, incat s-a uitat de problema mult mai grava a lipsei accesului la medicamentele de baza, cele folosite zi de zi de bolnavi. Iar solutia la aceasta problema exista si poate fi aplicata imediat: daca pentru actualizarea listei guvernul trebuie sa gaseasca finantarea necesara, pentru asigurarea accesului la medicamentele cu pret accesibil nu trebuie decat sa implementeze imediat solutia calculului diferentiat al taxei clawback,” a declarat Dragos Damian, presedinte APMGR.

Ad in title

Potrivit APMGR, un calcul diferentiat pentru medicamentele cu pret accesibil, in marea lor majoritate medicamente generice, ar afecta pozitiv doua treimi din tratamentele utilizate in prezent in Romania, cum ar fi cele pentru afectiunile cardiovasculare, reumatice, aparatului respirator, dar si antibioticile la preturi accesibile.

„Probabil ca am putea evita astfel disparitia de pe piata a unor medicamente care, datorita poverii fiscale, ajung sa aiba costuri de productie cu mult mai mari decat valoarea la care pot fi comercializate,” a adaugat Dragos Damian.

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania sustine ca incurajarea consumului de medicamente generice ramane singura solutie realista de asigurare a accesului la tratament al tuturor pacientilor, in conditii de mentinere sub control a costurilor publice. in acest sens, APMGR solicita autoritatilor sa considere, pe termen mediu, excluderea producatorilor de medicamente generice de la plata taxei clawback. in acest sens, masura introducerii calculului diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice trebuie privita ca o masura tranzitorie.

Mai multe informatii despre acest subiect gasiti pe www.comunicatemedicale.ro

Articolul precedentDirectiva europeana antitutun, definitiv adoptata
Articolul următorCampania Nationala Controleaza-ti Diabetul continua cu cea de-a VI-a editie, la Galati