Directiva europeana antitutun, definitiv adoptata

0
26

Consiliul UE a aprobat astazi, 14 martie, noua forma a directivei europene privind produsele din tutun, care contine norme mai stricte legate de felul in care acestea sunt fabricate si prezentate in statele Uniunii. Acesta este punctul final al unui lung proces legislativ european, intins pe mai mult de trei ani si afectat de tergiversari si scandaluri.

Directiva este in primul rand menita sa scada atractivitatea tutunului in randul tinerilor, avand in vedere ca 70% din fumatori se apuca de acest obicei inaintea varstei de 18 ani, iar 94% – inainte de 25 de ani.

Astfel, avertismentele referitoare la efectele fumatului asupra sanatatii vor acoperi in viitor 65% din partea anterioara si posterioara a pachetelor, fata de 30% si 40%, in prezent. Vor fi interzise pachetele cu mai putin de 20 de tigarete si cele suple, stil”ruj de buze”, preferate de femeile tinere. in plus, aromele distincte, atractive pentru tineri, precum cele de fructe, vanilie sau mentol, nu vor mai putea fi folosite in tigari.

Ad in title

Desi directiva nu impune folosirea pachetelor generice de tigari (dupa modelul Australiei, unde ambalajele au o singura culoare si nu poarta numele sau logoul producatorului), ea lasa statelor membre libertatea de a introduce astfel de masuri.

Directiva reglementeaza si tigarile electronice: acestea vor putea avea o concentratie maxima de nicotina de 20 mg/ml, cartusele de unica folosinta vor avea o marim de maximum 2 ml, iar cele reincarcabile – maximum 10 ml. Statele membre vor putea autoriza tigarile electronice ca produse farmaceutice, daca indeplinesc cerintele legislatiei farmaceutice.

Comisia Europeana, care a conceput noua lege, estimeaza ca aceasta va determina o reducere cu 2% a consumului de tutun in decurs de 5 ani, astfel ca in UE ar fi cu aproximativ 2,4 milioane de fumatori mai putin. Guvernele si societatea in ansamblu vor beneficia de imbunatatirea sanatatii publice, iar cheltuielile cu asistenta medicala ar urma sa scada cu 506 milioane de euro anual. Comisia estimeaza ca 700.000 de decese anual din cauza bolilor produse de consumul de tutun.

Directiva urmeaza sa intre in vigoare in luna mai, moment din care statele membre vor avea doi ani la dispozitie pentru a o transpune in legislatia nationala.

Articolul precedentObezitatea creste si riscul de cancer ovarian, potrivit unui studiu de amploare
Articolul următorAPMGR solicita Guvernului introducerea imediata a calculului diferentiat al taxei clawback