APMGR respinge noua taxa clawback adoptata de Guvernul Romaniei

0
33

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania respinge noua formula de taxa clawback adoptata de Guvernul Romaniei, pentru faptul ca reprezinta in continuare o povara fiscala prea mare si inechitabila pentru sectorul de medicamente generice, potrivit unui comunicat de presa remis SanatateaTV.ro.

Reprezentantii APMGR sustin ca prin noua formula a taxei clawback, care pastreaza deficientele majore ale mecanismelor anterioare, producatorii de medicamente generice vor fi in continuare obligati sa plateasca o taxa pentru veniturile intregului lant de distributie. De asemenea, reprezentantii APMGR se declara nemultumiti deoarece se revine la formula de calcul OUG 77/2011 amplu criticata inclusiv de FMI din cauza caracterului inechitabil. Mai exact se revine la varianta in care taxa se aplica similar tuturor producatorilor, indiferent de cresterea vanzarilor de medicamente inregistrata de fiecare companie.

„Noua varianta de taxa clawback ignora propunerile transmise de producatorii de medicamente generice, iar reducerea accesului populatiei la medicamente cu pret accesibil si distrugerea industriei farmaceutice locale este inevitabila. Guvernul continua sa nu isi respecte angajamentele asumate prin programul de sprijinire a industriei de medicamente generice, ci dimpotriva dezavantajeaza din nou acest sector prin noua forma a taxei clawback. Noua ordonanta aduce retroactiv o obligatie noua de plata, pentru Q4 /2009. Astfel, sunt instituite penalitati pentru neplata taxei pentru Q4/ 2009, in conditiile in care conform Normelor de aplicare ale legii nr. 95/2006 (prima versiune a taxei clawback), plata contributiei clawback se aplica incepand cu Q1 /2010”, a declarat Laurentiu Mihai, director executiv APMGR.

Ad in title

Taxa clawback ii afecteaza nu doar pe producatorii de medicamente generice ci si pe pacienti, deoarece de pe piata farmaceutica romaneasca au disparut o serie de medicamente.

„Taxa clawback a creat deja multe probleme pentru pacientii din Romania, in conditiile in care mai multe medicamente au disparut de pe piata. Consideram ca taxa clawback este aplicata in mod inechitabil, ajungand sa pedepseasca in final tot pacientul, prin delistarea medicamentelor ieftine si limitarea accesului la tratament. Guvernul ar trebui sa ia masuri rapide pentru ca in Romania tot mai multe persoane mor din lipsa medicamentelor, pe care nu isi mai permit sa le cumpere”, a precizat Cezar Irimia, presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania (APCR).

Medicamentele generice reprezinta, in volum, doua treimi din tratamentele utilizate in prezent de pacientii din Romania, dar cheltuielile corespunzatoare acestor tratamente reprezinta sub 30% din volumul total anual de medicamente compensate si gratuite.

Articolul precedentO singura universitate din Romania va coordona proiectul de cercetare in terapia personalizata a cancerului
Articolul următorPersoanele bolnave de cancer, intr-o lupta continua cu sistemul de sanatate