APAH-RO sustine vaccinarea impotriva hepatitei B

0
49

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) sustine deschis vaccinarea copiilor impotriva hepatitei B, boala infectioasa cu efecte majore asupra intregii societati. APAH-RO considera ca o mai buna colaborare intre factorii implicati – autoritati, medici, asociatii – in domeniul informarii si educarii cetatenilor asupra avantajelor si implicatiilor vaccinarii copiilor ar duce la luarea deciziilor in cunostinta de cauza de catre parinti, se arata intr-un comunicat de presa transmis de asociatie.

„Vaccinul este singura modalitate de a preveni hepatita B, in forma acuta si cronica, fapt pentru care luni de zile am atras atentia autoritatilor cu privire la riscurile lipsei vaccinului impotriva hepatitei B pentru nou-nascuti. APAH-RO militeaza inca din 2009 pentru modificarea legislatiei astfel incat sa se asigure dreptul la vaccinare, dar si la tratament tuturor pacientilor care sufera de aceasta boala infectioasa. in acest context, nu putem decat sa ne aliniem majoritatii medicilor si sa sprijinim orice demers privind necesitatea vaccinarii copiilor”, a declarat Marinela Debu, presedinte APAH-RO.

APAH-RO sustine ca statul roman este responsabil de a asigura neintrerupt un stoc suficient de vaccinuri pentru a evita declansarea unor crize din cauza lipsei vaccinului. Conform asociatiei, introducerea vaccinului impotriva hepatitei B, in anul 1995, in schema de vaccinare a avut mari beneficii, numarul de pacienti nou infectati scazand.

„Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca toti bebelusii sa primeasca prima doza de vaccin cat mai repede dupa nastere, de preferat in primele 24 de ore.”, a adaugat Marinela Debu, presedinte APAH-RO.

VHB, virusul care cauzeaza hepatita B, se poate transmite prin sange, de la mama la copil, in timpul nasterii sau prin fluide corporale (sperma, secretii vaginale, saliva). Virusul se transmite prin:

contacte sexuale neprotejate;
reutilizarea sau folosirea in comun de ace, seringi, alte obiecte de uz personal (periute de dinti, aparate de ras etc.) sau cosmetic, medical si stomatologic, contaminate si nesterilizate corect;
venirea in contact direct cu sangele, chiar si uscat, sau cu ranile deschise ale unei persoane infectate;
prin piercing-uri si tatuaje cu ace si instrumente nesterile.

Conform comunicatului de presa transmis de APAH-RO, virusul hepatitei B este de 100 de ori mai infectios decat HIV si de 10 ori mai mult decat cel al hepatitei C. Virusul rezista o perioada mare de timp in conditiile mediului extern (de exemplu, pe instrumente care au venit in contact cu sange contaminat si nu au fost sterilizate corect) cel putin 7 zile, timp in care poate infecta persoanele care sunt expuse.

Articolul precedentA fost inaugurat cel mai automatizat laborator din Romania: zilnic sunt efectuate analize pentru 2200 pacienti
Articolul următorInca 700 de cazuri de rujeola, confirmate in ultima saptamana