Anual, contraceptia salveaza peste 250.000 de femei din intreaga lume, iar numarul ar putea creste cu inca 100.000 de mii, daca toate femeile ar dispune de mijloace de contraceptie adecvate, se arata in doua studii publicate in revista Lancet.

Potrivit primului studiu, progrese importante s-au inregistrat in tarile in curs de dezvoltare, unde contraceptia a contribuit la reducerea mortalitatii materne cu 40%, in ultimii ani. in ciuda acestor statistici, probleme serioase se mentin in Africa subsahariana, unde doar 22% dintre femeile maritate sau cu o viata sexuala activa folosesc mjloace contraceptive, spre deosebire de tarile dezvoltate unde procentul este de 75%.

Pe de alta parte, ce de-al doilea studiu sustine ca utilizarea contraceptiei ar putea salva peste 100.000 de femei din intreaga lume. De

asemenea, cercetarea a indicat faptul ca anual trei milioane de nou-nascuti mor, in marea majoritate in tarile dezvoltate, din cauza complicatiilor aparute in timpul sarcinii sau la nastere.

De asemenea, studiile au evidentiat faptul ca reducerea numarului de sarcini cu risc si cresterea intervalului dintre doua sarcini ar permite cresterea sanselor de supravietuire ale copiilor. Mai exact, copiii nascuti la mai putin de doi ani dupa fratii lor mai mari au cu 60% mai multe riscuri de a muri la varste fragede decat cei nascuti dupa mai mult de doi ani.

Populatia globala a trecut in anul 2011 de pragul de 7 miliarde de locuitori, iar Organizatia Natiunilor Unite estimeaza ca in 2050, populatia va ajunge la 9 ,3 miliarde.