Parintii invoca trei motive atunci cand justifica decizia de a trata singuri copiii. Acestia se bazeaza pe experiente similare anterioar, nu gasesc timpul necesar pentru a merge la medic si e mai usor pentru ei sa se documenteze de pe internet. Acest lucru este relatat intr-un studiu despre administrarea de medicamente copiilor fara recomandarea medicului, realizat de de Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente.

Aceste motive subliniate de parinti se leaga unul de celalalt. Fiecare parinte isi doreste ca cel mic sa se simta bina si fie pentru a grabi procesul de vindecare, fie pentru ca nu are timp, tine cont de experientele anterioare ale lui sau ale prietenilor, de sfaturilor necunoscutilor de pe diferite forumuri sau aplica scheme de tratament identificate pe anumite site-uri. Parintii trebuie sa inteleaga ca sfatul medicului este de nepretuit si tratamentul copiilor fara sfatul acestuia poate avea consecinte grave”, a declarat Cristian Lutan, director executiv adjunct ARPIM.

Potrivit specialistilor, diagnosticarea si tratarea copilului folosind internetul poate duce la intarzierea confirmarii si tratarii bolii reale.

„Unul dintre cle mai mari riscuri ale automedicatiei este tratarea unui anumit simptom, fapt ce poate avea ca rezultat mascarea bolii de care cel mic sufera. Acest lucru se intampla frecvent cand parintii dau medicamente copiilor fara recomandarea noastra, tinand cont doar de sfaturile altor mamici pe care le gasesc online sau de tratamentele identificate pe diferite site-uri”, a precizat dr. Evelina Moraru medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Sf. Maria Iasi.

De asemenea, internetul poate fi o sursa de panica, in sensul ca parintii vor crede ca cei mici au mai multe boli.

,,Se spune ca studentii la medicina se imbolnavesc de toate bolile pe care le studiaza, fenomen descris chiar ca „boala studentului de anul trei.” Un lucru similar se intampla si cu parintii care petrec mult timp pe internet citind informatii despre afectiunea de care sufera cel mic sau despre alte boli care il pandesc la fiecare pas. Fiecare copil este unic, fiecare copil reactioneaza diferit la anumite simptome si la un anumit tratament, iar parintii trebuie sa fie constienti de acest lucru si sa aiba incredere in sfatul medicului pediatru. Informatiile generale de pe internet, exemplele extreme negative, avertizarile postate pe forumuri de alti parinti vor crea panica in momente in care copilul are nevoie de un parinte rational care sa ii fie alaturi si sa ii administreze tratamentul indicat de medic”, a adaugat dr. Evelina Moraru.

si nu in ultimul rand, specialistii atrag atentia asupra faptului ca informatiile de pe internet sunt generale si neverificate.

„Informatiile medicale existente pe internet sunt generale, neverificate si uneori eronate. Din pacate, doar specialistii stiu sa discearna intre opiniile valabile si cele indoielnice. Parintii trebuie sa inteleaga faptul ca un medic pediatru are in spate 6 ani de studiu al medicinei si 5-6 ani de rezidentiat, pe cand parintii cu care ei stau de vorba online se bazeaza de cele mai multe ori pe recomandarile personalizate pe care le-a facut medicul pediatru pentru copilul lor si nu au capacitatea de a analiza daca acelasi tratament se potriveste si pentru un alt copil. In plus, orice tratament, orice nou simptom pe care un copil il prezinta trebuie analizat in functie de istoricul medical al celui mic si numai medicul pediatru este in masura sa faca acest lucru”, a declarat Cristian Lutan, director executiv adjunct ARPIM.