Jogging-ul este unul dintre sporturile care contribuie la cresterea sperantei de viata, potrivit unui nou studiu realizat de cercetatorii englezi. Mai exact, persoanele care urmeaza un program regulat de jogging, au o speranta de viata mai mare, cu sase ani pentru un barbat si cu cinci ani pentru o femeie.

„Acest studiu este incurajator pentru toti cei care fac jogging. Este cunoscut de mult timp faptul ca exercitiile fizice sunt benefice pentru sanatate, dar este foarte bine de stiut ca nu trebuie sa fii atlet de performanta sau sa alergi la maraton pentru a avea aceste beneficii”, a declarat dr. Leo Creaney, specialist in ortopedie si sport, la un centru din Londra.

Specialistii recomanda jogging-ul intre o ora si doua ore si jumatate in fiecare saptamana, intr-un ritm lent sau mediu. Acset obicei poate creste speranta de viata in comparatie cu cea a unei persoane care nu face jogging. Astfel, practicat doua sau trei zile pe saptamana este mai mult decat suficient pentru a avea o viata lunga si sanatoasa.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.116 barbati si 762 de femei care practica jogging-ul. Acestia au fost comparati cu persoane care nu practica acest sport si au fost rugati sa ofere detalii despre stilul lor de viata, cat timp isi petrec facand jogging si in ce ritm. Participantii la studiu au fost urmariti o perioada de 35 de ani, iar persoanle care au decedat in timpul studiului au fost inregistrate.

De asemenea, cercetatorii englezi ofera si cateva sfaturi pentru practicatii jogging-ului, pentru a transforma sportul intr-o activitate sanatoasa. in primul rand, corpul trebuie supus unei scurte incalziri, iar pantofii trebuie potriviti astfel incat sa previna aparitia viitoarele accidente. in timpul jogging-ului este recomandat consumul de lichide, pentru a inlocui fluidele pierdute si pentru a prevenii oboseala.