Antioxidantii, ineficienti in combaterea imbatranirii

0
158

Dietele si cremele cu proprietati antioxidante sunt ineficiente in ceea ce priveste incetinirea procesului de imbatranire, potrivit unui studiu condus de cercetatorii britanici.

in industria sanatatii si a frumusetii , se pune accent pe efectul benefic al antioxidantilor, pornind de la o teorie veche de 50 ani. in 1956, specialistii au ajuns la concluzia ca procesul de imbatranire este provocat de distrugerea moleculelor de catre forme reactive de oxigen, denumite superoxizi sau radicali liberi, care circula in organism. Procesul este cunoscut sub numele de stres oxidativ. in urma cercetarilor, specialistii au concluzionat ca antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi, diminuand astfel distrugerile moleculare.

Noul studiu constesta insa rezultatele anterioare. Cercetarea a constat in experimente pe viermi din familia Nematode. Acesti viermi au multe gene comune cu oamenii si o speranta de viata ce permite oamenilor de stiinta sa investigheze schimbarile ce apar pe termen lung. in cadrul experimentelor, viermii au fost hraniti cu alimente bogate in antioxidanti, ceea ce ar fi trebuit sa le ofere un avantaj fata de viermii hraniti normal, privind combaterea procesului de imbatranire si prelungirea sperantei de viata. Viermii hraniti cu alimente antioxidante nu au trait insa mai mult decat cei care au avut o alimentatie obisnuita.

Coordonatorul studiului, Dr. David Gemes de la Univesity College London, a justificat ca „daca superoxizii sunt implicati, ei reprezinta doar un aspect minor, distrugerea oxidativa nu este in mod clar un factor determinant universal al procesului de imbatranire.” Acesta a completat ca nu exista probe care sa sustina teoriile ca dietele pe baza de antioxidanti pot combate imbatranirea si cu atat mai putin pilulele antioxidante si cremele. Potrivit cercetatorilor, vitaminele antioxidante, ca si restul vitaminelor nu au avut niciodata scopul de a preveni afectiunile cronice si mortalitatea.

Articolul precedentCombinatie de gene care influenteaza dezvoltarea gripei
Articolul următorNoi reguli pentru serviciile de ambulanta!