Animatii pentru evaluarea durerii

0
7

Mai mult de 80% din pacientii care se prezinta la medic acuza durere. Dintre acestia, patru din cinci primesc tratament inadecvat pentru durerea resimtita si raportata. Diagnosticul si evaluarea corecta a durerii sunt necesare pentru a prescrie tratamentul adecvat.insa, pentru multi din pacientii cu durere cronica (si nu numai), este dificil sa descrie tipul sau intensitatea durerii resimtite, deoarece perceptia asupra durerii este una extrem de subiectiva.

in prezent, cand se prezinta la medic cu durere, pacientilor li se cere sa determine intensitatea acesteia pe o scala de la unu la zece. O alta varianta este de a oferi o selectie de adjective din care pacientul alege varianta care se potriveste cel mai bine tipului de durere resimtit. Ambele metode auinsa limitari importante: scala de la unu la zece este foarte restrictiva, iar descrierea tipului de durere prin cuvinte si fraze presetate se poate lovi de bariere ce tin de nivelul de educatie al persoanei intervievate sau cu o neconcordantaintre senzatie si adjectivele oferite pentru a descrie durerea. Astfel,in multe instante, pacientii simt ca nu pot sa descrie cu exactitate medicului ceea ce simt.

Pentru aimbunatatii comunicarea dureriiintre pacient si medic, o echipa de cercetatori de la Universitatea din Pennsylvania, Statele Unite ale Americii, a dezvoltat o aplicatie pe mobil care permite utilizatorului sa foloseasca animatii pentru a descrie tipul si intensitatea durerii resimtite (vezi video). Rezultatele testului clinic al acestei aplicatii / Painimation / au fost publicate saptamana aceastain Journal of Medical Internet Research. Din cei 190 de pacienti cu durere cronica care au testat aplicatia, 80% au considerat ca acesta ofera o alternativa usor de folosit, rapida si eficienta pentru comunicarea tipului si intensitatii durerii resimtite.

Lainceput, aplicatia Painimation cere utilizatorilor sa indice pe un model anatomic locul (sau locurile) unde durerea este resimtita si gradul de extindere al suprafetei afectate. Apoi, le cere sa selecteze o animatie (din opt modele presetate) care sa explice tipul de durere resimtit. La final, acestia pot seta intensitatea durerii resimtite.

Aceasta metoda inovativa de autoevaluare a durerii are aplicatii clinice importante. Pacientii pot descrie acum mai eficient tipul si intensitatea durerii resimtite, eliminand lipsa de acuratete, barierele lingvistice, dar si pe cele care tin de comunicare sau de nivelul de educatie. Pentru medici, diagnosticarea cauzelor care duc la durere ar putea fi astfel simplificata, la fel si alegerea unui tratament antialgic adecvat.

Articolul precedentInfectia cu virusul West Nile: nu exista riscul unei epidemii
Articolul următorProgram european pentru aplicatii inovatoare in sanatate