Litotritor la Spitalul Clinic „Prof. Dr. Th. Burghele”

0
5

Pacientii cu calculi reno-ureterali pot beneficia de tratamentul prin litotritie extracorporala la Spitalul Clinic „Prof. dr. Theodor Burghele” Bucuresti dupa ce Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti a achizitionat un aparat modern (Modulith SLX F2), care a costat aproape 740.000 de euro, bani alocati de Primaria Capitalei.

Aparatul nou achizitionat permite tratamentul minim invaziv al litiazei urinare prin litotritie extracorporala cu unde de soc (ESWL). Pana la 75% din calculii reno-ureterali pot avea indicatie de rezolvare prin ESWL si se estimeaza ca aproape 600 de astfel de proceduri se vor realizain fiecare an la Spitalul „Prof. Dr. Theodor Burghele”.

Potrivit datelor puse la dispozitia SanatateaTV.ro de prof. dr. Viorel Jinga, seful Clinicii de urologie de la Spitalul „Theodor Burghele”, performanta aparatului reduce senzatia de durere, astfel ca procedura se poate efectua fara anestezie, iar nevoia de analgezice este minimizata. Aceleasi date mai arata ca rinichiul poate fi tratat fara repozitionarea pacientului. Tehnologia avansata ajuta ca regiuni sensibile precum plamanii, inima sau organele umplute cu aer sa fie identificate sigur si evitatein timpul aplicarii undei de soc. De aceea, metoda permite chiar si tratarea copiilor, fara riscuri semnificative. Mai mult, combinarea localizarii radiologice si ecografice permite medicului sa aleaga metoda de localizare cea mai potrivita.

in plus, „procedura presupune o durere mult mai mica pentru pacient decatin cazul unei interventii clasice, iar tratamentul ulterior poate fi doar ambulatoriu; pacientul nu are nevoie nici macar de un calmantinainte de procedura propriu-zisa”, explica profesorul Jingaintr-un comunicat de presa al ASSMB. Avantajul ESWL este ca pacientul nu ajungein incapacitate temporara de munca, cum seintamplain cazul interventiei clasice, iar durata spitalizarii scade la cel mult o zi, fata de pana la zece zile.in plus, aparatul de la Spitalul „Theodor Burghele” permite efectuarea interventiilor si la pacientii supraponderali, de pana la 225 de kilograme.

stefania Doroftei

Articolul precedentInfectia cu virusul West Nile: nu exista riscul unei epidemii
Articolul următorProgram european pentru aplicatii inovatoare in sanatate