Conf. Dr. Anca Pantea Stoian: Se așteaptă să crească incidența diabetului la copii din cauza SARS-CoV-2

0
300

Conf. Dr. Anca Pantea Stoian, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, a declarat că este de așteptat ca incidența diabetului zaharat să crească în rândul copiilor din cauza infecției cu SARS-CoV-2.

Conf. Dr. Anca Pantea Stoian estimează că în România sunt aproximativ zece cazuri noi cu diabet zaharat de tip I la 100.000 de copii, respectiv în jur de 400 de cazuri noi pe an.

„Din perspectiva diabetului zaharat tip I,  ca o estimare, sunt aproximativ 10 cazuri noi la 100.000 de copii, undeva în jur de 400 de cazuri noi pe an. În momentul de față, sunt undeva în jur de 3.500- 4.000 de copii cu diabet zaharat și ne așteptăm ca incidența să crească din cauza infecției cu SARS-CoV-2. Se pare că există o legătură directă între creșterea incidenței diabetului zaharat tip I la copii infecția cu SARS-CoV-2”, a declarat conf. Dr. Anca Pantea Stoian, în cadrul unui eveniment online, prilejuit de marcarea a 100 de ani de când insulina a fost folosită pentru prima dată pentru a trata diabetul la om.

Conf. Dr. Anca Pantea Stoian a atenționat că și incidența diabetului zaharat de tip II este în creștere în rândul copiilor, din cauza obezității și a unui stil de viață „defectuos”.

De asemenea, conf. Dr. Anca Pantea Stoian a vorbit și despre o creștere alarmantă a prediabetului.

„Cei mai afectați de diabetul zaharat tip II sunt persoanele incluse în palierul de vârstă 60-79 de ani, însă sunt date destul de importante în ceea ce privește incidența diabetului zaharat tip II la copii. De câțiva ani de zile este în creștere această incidență și este cauzată de obezitate, supraponderii și a unui stil de viață defectuos pe care tinerii noștri îl dezvoltă, și o creștere alarmantă a prediabetului, care pe de o parte este cauzată de lipsa de screening, pe de altă parte, poate, măsurilor prea puține de intervenție și de limitare a evoluției bolii sau de prevenție”, a declarat conf. Dr. Anca Pantea Stoian.

 

Articolul precedentPrimăria Constanța: În zona fostei secții de Terapie Intensivă clădirea nu mai prezintă siguranță în utilizare. Structura a fost afectată
Articolul următorOMS avertizează asupra tratării COVID-19 ca pe o boală endemică, precum gripa