in perioada 20 septembrie – 5 octombrie a.c, Ministerul Sanatatii in colaborare cu Politia Rutiera si ISU au organizat o serie de verificari, in trafic, a ambulantelor aflate in misiune, anunta un comunicat de presa. Verificarile ambulantelor au fost realizate in 8 judete – Bihor, Brasov, Braila, Cluj, Ialomita, Tulcea, Galati, Mures – si in municipiul Bucuresti. Locatiile au fost alese aleator, fara anumite criterii.

a€œAm demarat, impreuna cu Politia Rutiera si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta o serie de controale care au avut in vedere respectarea regulilor de circulatie, a echipamentelor utilizate in actiunea de urgenta si a dotarilor ambulantelor angajate in misiuni de urgenta. Neregulile frecvente constatate au fost cele cu privire la lipsa centurii de siguranta de catre conducatorul auto sau de catre pasagerul aflat in cabina ambulantei, ambulante dotate necorespunzator pentru tipul lor si personal care nu a respectat prevederile legale privind utilizarea echipamentului.

Atrag atentia ca vom continua aceste controale inopinate si in perioada urmatoare”, a declarat dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii intr-o videoconferinta cu reprezentantii directiilor de sanatate publica, cei ai serviciilor de ambulanta si ai personalului din unitatilor de primiri urgente. La videoconferinta au mai participat conducerea Politiei Rutiere si reprezentanti ai ISU.

Cuantumul amenzilor aplicate, atat de catre reprezentantii politiei rutiere, cat si de inspectorii directiilor de sanatate publica a fost de aproximativ 66.000 lei.

Cele mai multe sanctiuni au fost aplicate conducatorilor auto de ambulante pentru pentru ca nu au purtat centura de siguranta in timpul misiunii. Au mai existat amenzi care au fost acordate sefilor de echipaje pentru ca nu au asigurat cu centura de siguranta pacientii transportati.

4 servicii de ambulanta, dintre care 2 servicii private au fost sanctionate cu amenzi de cate 10.000 de lei fiecare pentru ca ambulantele aflate in misiune nu erau dotate corespunzator prevederilor legale (OMS 1092/2006) pentru tipul de ambulanta.

Un spital judetean a fost amendat cu 10.000 lei pentru ca ambulanta utilizata in interventii era dotata necorespunzator.

Au fost acordate si sanctiuni pentru utilizarea girofarului si a semnalelor sonore fara justificare.