Alertă în SUA: Al doilea caz de gripă aviară detectat la om. Ar fi consumat lapte de la vaci infectate

0
745

Departamentul de Stat al Serviciilor de Sănătate din Texas (DSHS) raportează primul caz uman de gripă aviară A(H5N1): pacientul s-a îmbolnăvit în urma contactului cu laptele de la vaci, suspectate de a fi infectate cu boala amintită.

Simptomul principal al pacientului a fost conjunctivita.

Acesta este al doilea caz de gripă aviară A(H5N1) identificat la o persoană din SUA și se crede că este asociat cu detecțiile recente de gripă aviară A(H5N1) la vacile de lapte, anunțate de Comisia pentru sănătatea animalelor din Texas .

DSHS, împreună cu parteneri locali, regionali, statali și federali, investighează această situație în curs de desfășurare. Virusurile gripei aviare A(H5N1) au fost transmise doar rar de la o persoană la alta, ca atare, riscul pentru publicul larg este considerat a fi scăzut; totuși, persoanele care au contact strâns cu animalele afectate suspectate de gripă aviară A(H5N1) au un risc mai mare de infecție.

DSHS emite această alertă de sănătate pentru a informa furnizorii de asistență medicală și pentru a le cere să fie vigilenți pentru persoanele cu semne și simptome ale gripei aviare A(H5N1). Suspiciunea ar trebui crescută în cazul persoanelor care au avut contact cu animale suspectate de gripă aviară A(H5N1).

Autoritățile americane efectuează în mod obișnuit supravegherea virusurilor gripei aviare A la păsările domestice

În martie 2024, au fost colectate și testate probe pentru gripă de la mai multe vietăți din Texas și Kansas. Animale, păsări sălbatice, pisici și vaci de lapte, au fost testate deoarece prezentau semne de boală; unele dintre animale au fost testate pozitiv pentru gripă.

Testarea ulterioară a acestor probe a indicat prezența infectării; este prima dată când gripa aviară A(H5N1) a fost detectată la bovine în Statele Unite. DSHS, inclusiv personalul regional, au lucrat cu alte agenții de sănătate de stat și federale pentru a investiga cazurile suspecte de gripă aviară atât la oameni, cât și la animale.

USDA și agențiile de stat de sănătate animală efectuează în mod obișnuit supravegherea virusurilor gripei aviare A la păsările domestice din Statele Unite și au detectat anterior aceeași tulpină de gripă A (H5N1) în efectivele din Texas.

Recomandări pentru clinicieni

Potrivit sursei citate, furnizorii ar trebui să ia în considerare posibilitatea infecției cu virusul gripei aviare A(H5N1) la persoanele care prezintă simptome de gripă și istoricul de expunere relevant. Acestea includ persoanele care au avut contact strâns cu o persoană cu infecție suspectată sau confirmată de gripă aviară, animale afectate sau lapte nepasteurizat de la fermele de lapte cu suspectare de gripă aviară.

Un contact apropiat este definit ca o persoană care se află la doi metri de un caz confirmat sau probabil de gripă aviară A(H5N1) pentru o perioadă prelungită de timp sau care a avut contact direct cu secreții infecțioase în timp ce cazul era probabil să fie infecțios (începând cu cu o zi înainte de debutul bolii și continuă până la rezolvarea bolii).

Simptomele la pacienții cu virusul gripei aviare A(H5N1) au variat de la ușoare la severe

Semnele și simptomele infecției cu gripa aviară A(H5N1) pot include:

 • Febră (temperatura de 37,8 ° C sau mai mare) sau senzație de febră sau frisoane
 • Tuse
 • Durere de gât
 • Curge sau nas înfundat
 • Dureri de cap
 • Oboseală
 • Înroșirea ochilor (conjunctivită)
 • Dificultate la respirație/respirație scurtă
 • Diaree
 • Greaţă
 • Vărsături
 • Convulsii

Deși nu este asociată în mod obișnuit cu gripa sezonieră, conjunctivita a fost observată în infecțiile cu virusul gripei aviare A. Din acest motiv, furnizorii de asistență medicală, inclusiv optometriștii și oftalmologii, ar trebui să fie conștienți de potențialul persoanelor care prezintă conjunctivită care au fost expuse la animalele afectate.

Rapoartele privind boala severă de gripă aviară A(H5N1) la oameni au inclus pneumonie fulminanta care duce la insuficiență respiratorie, sindrom de detresă respiratorie acută, șoc septic și deces.

Dacă furnizorii întâlnesc un pacient cu simptome compatibile cu infecția cu gripa aviară A(H5N1) și se suspectează expunerea la animalele afectate, ei ar trebui să consulte imediat un medic .

Controlul infecției

Autoritățile americane trebuie să urmeze procedurile normale de control al infecțiilor atunci când evaluează pacienții care prezintă boli respiratorii. Măsuri de precauție standard, de contact și aeropurtate sunt recomandate pentru pacienții care se prezintă pentru asistență medicală sau evaluare care au o boală compatibilă cu gripă și expunere recentă la animale sau oameni potențial infectați cu gripa aviară sau pentru pacienții confirmați. . Îndrumări suplimentare privind controlul infecțiilor în instituțiile de asistență medicală pot fi găsite pe site-ul web al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Tratament și chimioprofilaxie

Specialiștii de peste ocean recomandă inițierea tratamentului antiviral cu un inhibitor de neuraminidază cât mai curând posibil pentru orice pacient cu infecție suspectată sau confirmată cu gripa aviară A(H5N1); sunt vizați pacienții care sunt cazuri presupuse, confirmate sau probabile ori persoane aflate sub investigație (n.r. cu o expunere documentată la gripa aviară A(H5N1) și care a dezvoltat simptome compatibile cu infecția respectivă).

Tratamentul trebuie inițiat chiar dacă au trecut mai mult de 48 de ore de la debutul bolii și indiferent de severitatea bolii (pacienți ambulatori sau spitalizați). Tratamentul cu oseltamivir (de două ori pe zi timp de cinci zile) este recomandat indiferent de timpul de la debutul simptomelor.

Tratamentul antiviral nu trebuie amânat în așteptarea rezultatelor testelor de laborator.

Furnizorii de sănătate ar trebui să-și folosească raționamentul clinic atunci când determină tratamentul pentru pacienții ale căror simptome sunt aproape rezolvate, notează DSHS.

Îndrumări suplimentare privind evaluarea și gestionarea pacienților pot fi găsite pe site-urile CDC:

Recomandarea pentru administrarea de chimioprofilaxie la indivizii asimptomatici care au fost potențial expuși la gripa aviară A(H5N1) depinde de natura expunerii

Potrivit autorităților texane, chimioprofilaxia trebuie administrată persoanelor din aceeași gospodărie sau membrilor apropiați ai familiei care au avut contact neprotejat și prelungit cu un caz confirmat sau probabil; aceasta poate fi luată în considerare atât de personalul medical cât și de membrii din afara gospodăriei care au avut contact prelungit neprotejat cu un caz confirmat sau probabil.

Chimioprofilaxia nu este de obicei luată în considerare pentru persoanele care au avut un contact social de scurtă durată cu un caz confirmat sau probabil într-un cadru non-spital.

Pentru persoanele asimptomatice, se recomandă dozarea cu frecvența tratamentului pentru oseltamivir oral sau zanamivir inhalator (o doză de două ori pe zi) în locul regimului tipic de chimioprofilaxie antiviral (o dată pe zi).

Se recomandă chimioprofilaxia persoanelor simptomatice care au avut contact cu un caz confirmat sau probabil: tratamentul trebuie început imediat și nu amânat până la sosirea rezultatelor testelor.

Îndrumări suplimentare cu privire la chimioprofilaxie pentru persoanele care au avut contact cu cazuri suspecte sau confirmate pot fi găsite pe site-ul CDC ( Orientări intermediare privind urmărirea contactelor apropiate ale persoanelor infectate cu virusuri noi ale gripei A și utilizarea medicamentelor antivirale pentru chimioprofilaxie ).

Recomandări pentru furnizorii de sănătate publică

Noua gripă A, inclusiv gripa aviară A(H5N1) este o boală care trebuie notificată în Texas și trebuie raportată imediat în zonele amintite. Departamentele locale și regionale de sănătate ar trebui să investigheze toate cazurile de gripă aviară suspectate, probabile sau confirmate și să efectueze urmărirea sănătății publice a persoanelor apropiate având la îndemână Ghidurile DSHS privind bolile infecțioase emergente și acute – Gripa A-Novel/Varianta pentru efectuarea unei investigații de caz și efectuarea monitorizării sănătății publice.

Un contact apropiat este definit ca o persoană care se află la aproximativ doi metri de un caz de gripă aviară confirmat sau probabil pentru o perioadă prelungită de timp sau care a avut contact direct cu secreții infecțioase în timp ce cazul era probabil să fie infecțios (începând cu p zi înainte până la debutul bolii și continuă până la rezolvarea bolii).

Pentru informații cu privire la utilizarea echipamentului de protecție personală în timpul unei investigații probabile sau confirmate de caz de gripă aviară, americanii sunt sfătuiți să se documenteze AICI.

Recomandări pentru public

Deși aceasta este o situație în evoluție, riscul pentru publicul larg este scăzut. Oamenii se pot proteja împotriva gripei spălându-și des pe mâini, acoperindu-și tusea și strănutul, evitând să atingă păsările și animalele moarte și rămânând acasă dacă sunt bolnavi.

Tratamentul antiviral de rutină, cum ar fi Tamiflu (oseltamivir oral), este cunoscut a fi eficient împotriva gripei. Cei bănuiți cu gripă, trebuie să discute despre opțiunile de tratament cu medicul de familie.

Laptele și produsele lactate oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, laptele crud nepasteurizat poate îmbolnăvi oamenii. Pasteurizarea este procesul de încălzire a laptelui la o temperatură suficient de ridicată pentru suficient timp pentru a ucide germenii dăunători din lapte, inclusiv toate tipurile de virusuri gripale. Laptele vândut în magazine trebuie să fie pasteurizat și este sigur de băut” – subliniază medicii din Texas.

Articolul precedentRomânia, sub cod de vijelie
Articolul următor(Update) Situație de criză la Timișoara: Zeci de profesori și elevi au fost spitalizați