Alcoolul preparat in cazane metalice cu plumb in compozitie ne poate imbolnavi – toxicolog

0
48

Cei care consuma frecvent substante obtinute prin distilare in cazane metalice au o incarcatura cu plumb mai mare decat restul populatiei. Este semnalul de alarma tras de Dr. Radu Țincu. Medicul primar  ATI – Toxicologie de la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti a atras atentia asupra pericolului generat de distilarea de produse spirtoase in gospodarii, in cazane metalice.

”La plumb exista pentru toate tarile europene care inca au acest obicei al distilarii de produse spirtoase in gospodarie, folosind acele cazane metalice, multe dintre ele au structuri care sunt realizate din plumb, pentru ca este un metal foarte moale, maleabil, usor de modelat, au cupru o serie intreaga, multe dintre ele au aluminiu, ganditi-va ca toate aceste structuri metalice sunt expuse la o temperatura extrem de ridicata in prezenta unui alcool care functioneaza ca un solvent si la o presiune foarte ridicata”, a explicat dr. Radu Țincu, specialist care activeaza in singura sectie de ATI – Toxicologie din tara.  

Medicul primar Radu Țincu a explicat si procesul prin care particulele de metal ajung sa fie consumate odata cu bautura preparata in cazanele metalice.

”Toate aceste elemente: alcool, presiune si temperatura nu fac altceva decat sa elimine o serie intreaga de particule din metal, particule care se vor regasi in distilatul pe care omul il consuma. Sunt studii publicate la nivel mondial si certificate si de noi in Romania care au aratat ca cei care consuma in mod frecvent, uzual, aceste substante obtinute prin distilare in cazane metalice au o incarcatura cu plumb mai mare decat restul populatiei”, e explicat medicul Țincu.

Solutia alternativa ar fi utilizarea unui recipient care nu este din metal, considera medicul Radu Țincu:

”Nimeni nu vrea sa pierdem acest obicei, trebuie conservat, insa trebuie sa le realizam in aparate de distilare din sticla termorezistenta, exista astfel de aparate complet din sticla, astfel incat sa fim siguri ca materialul din care este realizat aparatul nu are efect toxic asupra noastra. Sunt corelatii intre prezenta metalelor grele si anumite boli neurologice degenerative, inclusiv Alzheimer-ul, inclusiv Parkinson-ul, inclusiv toate aceste demente senile pe care nu ni le explicam si care pur si simplu au explodat din punctul de vedere al incidentei”, a atras atentia Dr. Radu Țincu.

Medicul Țincu a mai precizat si ca exista o corelatie intre prezenta metalelor grele si bolile canceroase, in special cele de tub digestiv.

 

Articolul precedentSe redeschide Blocul Operator Central al Spitalului Universitar Bucuresti; vor putea fi operati aproximativ 50 de bolnavi pe zi
Articolul următorPeste doua ore incepe concursul de intrare in rezidentiat