Al doilea caz de virus Zika in Romania: un baiat de 10 ani care locuieste in Guyana Franceaza si care a venit in vizita in tara

0
263

Un al doilea caz de infectare cu virusul Zika a fost confirmat in Romania, potrivit unui comunicat de presa Ministerului Sanatatii (MS).

Este vorba despre un baiat in varsta de 10 ani, care locuieste impreuna cu familia in Guyana Franceza de aproape doi ani si care a sosit in Romania in 12 iulie in vizita la rudele de aici. Potrivit Ministerului Sanatatii, baiatul a a manifestat o zi mai tarziu simptome precum febra, eruptii pe piele si mialgii (dureri musculare), simptome care au disparut in 24 de ore. Trei zile mai tarziu, respectiv pe 15 iulie 2016 copilul s-a prezentat la Spitalul de Boli Infectioase si Tropicale „Dr. Victor Babes” din Bucuresti. Date fiind acuzele baiatului (simptomatologia) si ca baiatul locuieste intr-o zona cu transmitere activa a virusului Zika, medicii au dispus ca acesta sa fie internat. Cateva zile mai tarziu a avut loc externarea – pe data de 18 iulie, iar medicii au facut toate recomandarile specifice in acest caz.

Rezultatele probelor recoltate au sosit in data de 19 iulie si au dovedit prezenta virusului Zika, se mentioneaza in comunicat.

Ca prima masura in acest al doilea caz de infectare cu virus Zika, Directia de Sanatate Publica Ilfov a trimis in dimineata de 20 iulie 2016 o informare si o recomandare de aplicare a tratamentelor anti-tantari catre Primaria localitatii unde locuieste familia baiatului si catre Consiliul Judetean.

Cu aceasta ocazie, MS precizeaza in continuare ca riscul de transmitere a virusului pe teritoriul Romaniei este la un nivel minim si ca virusul Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

Primul caz de infectare cu virus Zika a fost inregistrat in urma cu o saptamana si s-a inregistrat in randul unei tinere de 27 de ani care a calatorit in Martinica – o zona a Americii de Sud. in acel caz de infectare cu virus Zika, Ministerul Sanatatii a informat Primaria Capitalei, dar si Primariile Sectorului 3 si a Sectorului 6 despre necesitatea inceperii unor actiuni de dezinsectie – in aria Sectorului 3 se afla Spitalul de Boli Infectioase si Tropicale „Dr. Victor Babes”, iar in Sectorul 6 se afla domiciliul pacientei.

Articolul precedentDepresia postpartum: care sunt cauzele si cum trebuie abordata
Articolul următor3.168 de absolventi vor candida pentru cele 950 de locuri la buget disponibile la UMF Bucuresti