Adultii care au suferit traume la nivelul genunchiului in tinerete prezinta un risc mai mare de a dezvolta artroza – studiu

0
248

Un studiu realizat pe 150.000 de adulti cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani a aratat ca cei care au suferit traume la nivelul genunchiului au avut un risc mai mare de a dezvolta artroza.

Un numar de aproximativ 5.200 dintre ei au suferit traume la nivelul genunchiului.

Dupa 19 ani de urmarire, 422 de persoane cu traume la genunchi, adica 11,3%, au dezvoltat osteoatrita. De asemenea 2.854 dintre cei fara traume, adica 4%, au facut artroza.

Traumele la nivelul ligamentelor incrucisate au fost asociate cu un risc mai mare de 19,6% de a dezvolta artroza, potrivit studiului.

Rupturile de menisc au fost asociate cu un risc mai mare cu 10,5% de artroza.

”Traumele care se produc in articulatia genunchiului, de exemplu la nivelul meniscului sau ligamentelor incrucisate, ar putea altera biomecanica genunchiului”, a explicat autorul principal al studiului, Barbara Snoeker, de la Universitatea Lund, din Suedia. ”Astfel de traume ar putea duce la un dezechilibru in fortele din articulatia genunchiului”, a adaugat ea.

 

Limitarile studiului

 

Traumele care au implicat mai multe structuri este posibil sa fi fost subraportate. De asemenea, cercetatorii nu au luat in calcul indexul de masa corporala, care poate influenta riscul de artroza.

De asemenea, ce se intampla dupa trauma poate influenta riscul de a dezvolta artroza ulterior.

Articolul precedentPacienti americani cu diabet apeleaza la piata neagra pentru medicamentesi consumabile
Articolul următorSeveritatea simptomelor tulburarilor de spectru autist la gemeni identici prezinta deseori diferente semnificative – studiu