Severitatea simptomelor tulburarilor de spectru autist la gemeni identici prezinta deseori diferente semnificative – studiu

0
322

Gemenii identici cu tulburari de spectru autist (TSA) prezinta deseori diferenţe semnificative in ceea ce priveşte severitatea simptomelor, chiar daca au acelaşi ADN, potrivit unei analize finanţate de Institutele Naţionale de Sanatate (National Institutes of Health – NIH) din Statele Unite.
Concluziile analizei sugereaza ca identificarea cauzelor acestei variabilitaţi poate oferi informaţii utile pentru tratamentul simptomelor asociate TSA, se arata intr-un comunicat al NIH, relateaza Agerpres.
Studiul, publicat in jurnalul ştiinţific Behavior Genetics, dedicat cercetarii geneticii comportamentului uman, a fost realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Washington.
TSA afecteaza modul in care o persoana se comporta, invaţa şi interacţioneaza cu ceilalţi.
Studii anterioare au aratat ca, atunci cand unul dintre gemenii identici are TSA, este foarte probabil ca şi celalalt geaman sa fie afectat de aceasta problema.
Cercetatorii au analizat date stranse pentru trei studii anterioare care au cuprins in total 366 de perechi de gemeni identici, cu şi fara TSA. Severitatea trasaturilor asociate autismului şi a simptomelor prezente la gemeni a fost masurata prin evaluari efectuate de medici sau de parinţi, pe baza unui chestionar standardizat.
in cazul in care unul dintre gemenii identici prezinta TSA, cercetatorii au stabilit ca exista o posibilitate de 96% ca şi celalalt geaman sa fie afectat. Cu toate acestea, scorurile privind simptomele au variat foarte mult intre gemenii diagnosticaţi cu TSA. Specialiştii au estimat ca factorii genetici au contribuit cu doar 9% la cauza variabilitaţii trasaturilor in randul acestor gemeni.
Studii suplimentare sunt necesare pentru a determina cauza diferenţelor in ceea ce priveşte severitatea simptomelor, se precizeaza in comunicatul citat.

Articolul precedentAdultii care au suferit traume la nivelul genunchiului in tinerete prezinta un risc mai mare de a dezvolta artroza – studiu
Articolul următorCercetatorul chinez implicat in experimentul bebeluşilor modificaţi genetic, condamnat la trei ani de inchisoare