Adenomul de prostata – Simptome si complicatii

0
258

Prof. dr. Ionel C. Sinescu, seful Clinicii de Chirurgie Urologica si Transplant Renal la Spitalul Clinic Fundeni

Prostata este un organ specific sexului masculin care se gaseste la rascurcea dintre calea genitala si calea urinara, practic sub vezica urinara. Adenomul de prostata, ne explica dr. Ionel C. Sinescu poate aparea la orice barbat dupa varsta de 35 ani, aceasta afectiune fiind o tumora benigna. Prin cresterea in volum a prostatei, uretra care trece prin mijlocul prostatei va fi comprimata mecanic in sens lateral de lobii prostatici, ceea ce inseamna ca urinarea devine mai dificila. Marirea in volum a prostatei este dependenta de hormonii secretati de testicule, de testosteron.
Primul simptom al adenomului de prostata care apare este urinarea frecventa, dificila, cu eforturi, si usturimi, asteptarea pana la aparitia primului jet de urina. La aparitia acestor simptome este necesara prezentarea la medicul urolog. Ca simptomatologie sugestiva, in cazul adenomului de prostata, sunt de mentionat semne urinare iritative : nicturie (mictiuni nocturne), senzatie impertuoasa de a urina, mictiuni frecvente si in cantitate redusa (polakiurie), disurie (disconfort, dureri in momentul emisiei de urina), incontinenta si semne de obstructie: forta scazuta a jetului, jet ezitant, golire in doi timpi, efort la urinare.
Drept complicatii adenomul de prostata poate determina retentia acuta completa de urina, hematurie (prezenta sangelui in urina), agravarea simptomatologiei urinare, polachiurie, disurie.

Adenomul de prostata – Diagnostic si tratament – Partea a II-a

Articolul precedentGata cu stresul – a aparut prima bautura anti-stres!
Articolul următorVaccin ce dubleaza speranta de viata a bolnavilor de cancer cerebral