Acțiunea impresionantă prin care au marcat medicii bănățeni Ziua Mondială a Sănătății

0
143
foto: Asociatia pentru ATI “Aurel Mogoșeanu”

Pentru a marca în mod determinant Ziua Mondială a Sănătății, zeci de medici cu specialităţi diferite din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara acordă, astăzi, consultaţii celor ce își găsesc refugiul la Azilul de noapte „Pater Jordan”, un loc unde cadrele amintite au oferit constant asistenţă medicală.

Astfel, rezidenţi şi profesori vor examina starea de sănătate a celei mai defavorizate categorii de semeni: la azilul care aparţine Fundaţiei Caritas, voluntarii vor face recomandări în specialităţile cardiologie, medicină internă, pneumologie, neurologie, oftalmologie şi endocrinologie.

Acţiunea este organizată de Asociația pentru Anestezie şi Terapie Intensivă „Aurel Mogoșeanu”, condusă de dr. Dorel Săndesc, unul dintre cei mai buni specialiști ATI din lume desemnat ”Medicul anului 2022”, în prezent director al Spitalului Judeţean din Timişoara.

În acest mod, reputatul reprezentant al spitalului bănățean onorează şi invitaţia Ambasadei SUA şi a American Councils for International Education, respectiv demersul acestora de a integra valorile voluntariatului şi prieteniei, celebrate în luna aprilie, prin proiecte derulate în România, conform unui comunicat.

Aprilie: Caravana Medicilor de la Spitalul Judeţean din Timişoara va merge la pacienții din Săvârșin, Arad și Delta Dunării

„În aprilie 2023, caravana medicilor SCJUBPT se va afla în mijlocul comunităţilor din Delta Dunării şi Săvârşin – Arad, cu aceeaşi nobilă intenţie de a ajuta şi de a îmbunătăţi sănătatea semenilor”, anunță entuziasta echipă de voluntari într-un comunicat.

Potrivit American Councils, aprilie este luna voluntariatului iar proiectul propus organizaţiilor medicale se numeşte 4/4PentruPrieteni.

Medicii bănățeni, uniți prin credință și determinarea pentru ajutorarea semenilor

În anul 2018, profesorul Dorel Săndesc lansa programul primei caravane medicale „Împreună pentru viaţă” alături de o echipă organizată la nivelul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara chiar de Asociaţia pentru ATI „Aurel Mogoşeanu”.

Atunci, 30 de medici urcau spre Ineleţ, un cătun izolat în Munţii Cernei unde, timp de două zile, au campat și dormit în maşini, pentru a fi alături de oamenii locului pe care i-au consultat și le-au dăruit medicamente.

De atunci, au mers anual prin satele din Arad,  Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş, Sibiu sau Vâlcea iar în pandemie, misiunea de voluntariat a devenit model pentru mulţi medici din ţară prin acţiunile de vaccinare intensivă în localităţile greu accesibile sau prin maratonul vaccinării de la Timişoara.

Tot în 2018, prof. Dr. Dorel Sandesc, inițiatorul Caravanei medicale „Izolați in România” s-a aflat, alături de mulți voluntari din proiectul inițiat de acesta, în cadrul unui grup de medici care au făcut un pelerinaj pe Muntele Athos; inspirați de această experiență si la sugestia Parintelui Andrei din judetul Alba, medicii au organizat o campanie similară pentru călugării si muncitorii de la Schitul românesc Prodromu si Manastirea Vatopedu.
Au fost astfel examinati peste 70 credincioși și au fost efectuate si mici intervenții chirurgicale în punctele sanitare amenajate în mănăstiri; acțiunea a fost atunci primită cu recunoștință și bucurie și s-a convenit reluarea ei ulterioară.
Articolul precedentDecorații acordate de președintele Klaus Iohannis, de Ziua Mondială a Sănătății
Articolul următorCele 194 de țări ale OMS care negociază viitorul tratat pandemic vor primi propuneri „suplimentare” până pe 22 aprilie