Femeile care in timpul sarcinii iau acid folic in cantitate mica prezinta un risc mai mare de a avea un copil care sa sufere de autism, potrivit unui studiu realizat in Statele Unite ale Americii.

in primul trimestru de sarcina, doza recomandata de acid folic este de 600 micrograme pe zi, ceea ce poate reduce cu 38% riscul ca bebelusul sa fie diagnosticat cu autism sau sindromul Asperger, adica cu tulburari in interactiunea sociala. De asemenea, studiile realizate de-a lungul timpul au evidentiat faptul ca deficienta de acid folic este asociata cu defecte ale coloanei vertebrale sau cerebrale la copii.

Potrivit cercetatorilor americani, acidul folic este esential pentru dezvoltarea bebelusului, mai ales in primul an de viata. Mai exact acidul folic duce la stabilirea conexiunilor si a functiilor creierului.

Cercetarea a constat in intervievarea a peste 400 de mame cu copii diagnosticati cu tulburari de spectru autist si mamele a 278 de copii fara probleme de sanatate. in urma raspunsurilor primite, oamenii de stiinta au analizat cantitatea de acid folic pe care mamele au luat-o pe perioada sarcinii. Prin urmare, specialistii au descoperit ca mamele cu copii sanatosi au luat mai multe suplimente de acid folic, dar si alte vitamine in cele noua luni de sarcina, spre deosebire de mamele cu copii diagnosticati cu autism.