Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca persoanele care dorm mai putin de sase ore pe noapte prezinta un risc crescut de atac vascular cerebral, chiar daca nu au probleme cu greutatea sau antecedente de atac vascular cerebral in familie.

Timp de trei ani, peste 5.000 de persoane cu varste cuprinse intre 45 de ani si varsta pensionarii au fost examinate de catre o echipa de cercetatori din Statele Unite ale Americii. Oamenii de stiinta au observat ca persoanele care dormeau mai putin de 6 ore pe noapte erau mai predispuse sa prezinte simptome precum ameteala si slabiciune intr-o parte a corpului, dar si deteriorarea brusca a vederii sau pierderea subita a capacitatii de a se exprima verbal sau in scris, spre deosebire de participantii care dormeau noua ore pe noapte.

Participantii la studiu au fost impartiti in cinci grupuri, in functie de cate ore dormeau noaptea. La fiecare sase luni, acestia trebuiau sa comunice detalii legate de starea lor de sanatate, inclusiv despre simptomele care anunta un accident vascular cerebral. Dupa trei ani de cercetari, specialistii au concluzionat ca lipsa somnului este un factor important care sporeste riscul aparitiei atacului vascular cerebral, alaturi de factorii care tin de varsta, greutate sau hipertensiune arteriala.

Desi studiile realizate de-a lungul timpului au evidentiat faptul ca o calitate proasta a somnului creste riscul de atac cerebral, acest studiu este primul care se concentreaza asupra simptomelor timpurii care pot anunta un AVC.

Oamenii de stiinta intentioneaza sa continue monitorizarea participantilor la studiu pentru a determina incidenta accidentului vascular cerebral si daca acesta poate fi prevenit tinand cont de simptomele timpurii.