Consumul de fructe, de legume si de cereale integrale protejeaza vasele de sange astfel incat o dieta bogata in antioxidanti scade riscul de accident vascular cerebral atat la femeile sanatoase cat si la cele care sufera de boli cardiovasculare.

Cercetatorii de la o prestigioasa universitate din Suedia au masurat capacitatea antioxidanta totala(CAT) in randul a peste 36.000 de femei cu varste cuprinse intre 49-83 de ani, dintre care 5.680 de femei prezentau un istoric de boli cardiovasculare. Astfel ca in randul femeilor cu probleme cardiovasculare, cele care au prezentat niveluri crescute ale capacitatii antioxidante totale au avut un risc cu 46-57% mai mic de a suferi un accident vascular cerebral decat cele cu niveluri scazute de enzime antioxidante.

Potrivit specialistilor capacitatea antioxidanta totala reprezinta suma enzimelor cu care organismul este dotat pentru a face fata radicalilor liberi. in acest context consumul zilnic de fructe si de legume este responsabil de 50% din CAT, cerealele integrale de 18%, ceaiul reprezinta 16%, pe cand ciocolata cu un continut crescut de cacao are 5% din CAT.

Astfel ca rolul acestor antioxidanti este de a proteja organismul prin reducerea inflamatiei si stresului oxidativ la nivel celular. De asemenea stresul oxidativ este rezultatul dezechilibrului intre producerea de radicali liberi, nocivi pentru celule si abilitatea proprie de a-i neutraliza. Totodata antioxidantii precum vitaminele C, E, flavonoizii si caretenoizii elimina radicalii liberi, in felul acesta prevenindu-se aparitia leziunilor la nivelul vaselor de sange. Leziunile sunt precursoare aterosclerozei, boala numarul unu a arterelor si principala cauza de accident vascular cerebral.