Acad. prof. dr. Leon Dănăilă: „Să nu uităm niciodată că există speranță și că suntem în măsură să influențăm procesul de vindecare a creierului nostru”

0
1012
foto: Leon Dănăilă Pagina Oficială
Personalitate remarcabilă a neurochirurgiei româneşti şi mondiale, acad. prof. dr. Leon Dănăilă (n. 1 iulie 1933 , Darabani, Botoșani, România) este foarte activ și pe rețelele de socializare unde publică opinii și informații pe teme medicale. Într-o postare recentă pe pagina sa de facebook care numără 144.000 de urmăritori, renumitul profesor al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” a făcut câteva referiri la capacitatea de (auto)vindecare a creierului uman:
„Vreau să împărtășesc cu voi gânduri profunde cu privire la vindecarea afecțiunilor cerebrale. Timp de decenii, aceasta a fost rar menționată, iar mulți oameni erau informați că recuperarea lor este aproape imposibilă. Însă, haideți să privim mai atent la miracolul care este creierul uman.
Dacă alte organe ale corpului nostru, inclusiv pielea și sângele, au capacitatea de a se autorepara prin înlocuirea celulelor distruse cu celule stem, de ce creierul ar face excepție? Cu toate că vindecarea sa poate părea inițial dificilă, progresele medicale și descoperirea neuroplasticității ne-au arătat că există speranță.
În trecut, majoritatea tratamentelor s-au concentrat pe atenuarea simptomelor, dar astăzi avem terapii importante care au ameliorat sau chiar vindecat o serie de afecțiuni cerebrale. Descoperirea neuroplasticității a deschis uși importante pentru a menține sănătatea creierului pe măsură ce îmbătrânim” – consideră apreciatul neurochirurg.

Acad. prof. dr. Leon Dănăilă: „Să nu uităm niciodată că există speranță și că suntem în măsură să influențăm procesul de vindecare a creierului nostru”

Membru titular al Academiei Române (din 2004), al Academiei de Ştiinţe Medicale (din 1993) precum și al multor academii din străinătate sau societăţi ştiinţifice, naţionale şi internaţionale, cercetător cu 18 brevete de inventator şi 10 de inovaţii, autor al 62 cărţi şi tratate de neurochirurgie, acad. prof. dr. Leon Dănăilă (n. 1 iulie 1933 , Darabani, Botoșani, România) subliniază faptul că procesul de vindecare a creierului nostru poate fi susținută atât de evoluția medicinei cât și de propriile capacități ale organismului:
„În cazurile patologice, bătălia pentru recuperare pare a fi una între doctor și boală. Cu toate acestea, abordarea neuroplastică schimbă perspectiva. Aceasta implică o colaborare strânsă între doctor și pacient, în care amândoi devin aliați care lucrează împreună cu natura pentru a ajuta organismul să-și activeze propriile capacități de vindecare.
Așa că, să nu uităm niciodată că există speranță și că suntem în măsură să influențăm procesul de vindecare a creierului nostru. Continuăm să învățăm și să evoluăm în acest domeniu, iar fiecare pas înainte ne apropie mai mult de o sănătate a creierului mai bună” – recomandă academicianul.

Acad. prof. dr. Leon Dănăilă: „Nu numărul neuronilor contează cel mai mult, ci modul în care aceștia funcționează și conexiunile dintre ei”

Într-o postare anterioară, apreciatul specialist a sintetizat câteva recomandări pentru menținerea sănătății creierului:
„Dragii mei și dragile mele, astăzi vreau să împărtășesc cu voi o informație fascinantă despre creierul nostru, acest organ incredibil care guvernează tot ceea ce facem. Se estimează că în fiecare zi pierdem aproximativ 10.000 de neuroni. Poate sună înfricoșător la prima vedere, dar haideți să lămuresc câteva aspecte.
Acest proces de pierdere a neuronilor este unul complet firesc și face parte din viața noastră de zi cu zi. Ceea ce este uimitor este că creierul nostru are capacitatea de a compensa aceste pierderi datorită plasticității sale extraordinare. Cu alte cuvinte, creierul poate să-și refacă conexiunile și să-și adapteze funcționarea pentru a face față provocărilor.
Cu toate acestea, există factori care pot accelera pierderea neuronilor, cum ar fi șocurile puternice, practicarea unor sporturi violente sau stresul cronic. Din fericire, avem control asupra modului în care putem susține sănătatea creierului nostru.
Stimularea adecvată a creierului prin sport, o alimentație echilibrată, un somn odihnitor și exerciții mentale pot crește eficiența acestuia. Important de reținut este că nu numărul neuronilor contează cel mai mult, ci modul în care aceștia funcționează și conexiunile dintre ei. Un creier sănătos și activ poate face minuni!
Așadar, să ne preocupăm de sănătatea creierului nostru și să continuăm să îl stimulăm în moduri pozitive. Cu cât avem grijă mai bine de acest organ, cu atât vom putea să ne bucurăm de o minte ascuțită și de reziliență mai mare în fața provocărilor vieții.
Vă încurajez să împărtășiți această informație cu prietenii și familia voastră. Cu toții avem un creier și putem contribui la sănătatea sa” – a transmis acad. prof. dr. Leon Dănăilă.
Articolul precedentRezidențiat 2023: Alegerea unui loc sau post, condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 65%. Metodologia, în Monitorul Oficial
Articolul următorEurobarometru: Majoritatea europenilor consideră promovarea sănătăţii mintale la fel de importantă ca promovarea sănătăţii fizice