Acad. prof. dr. Leon Dănăilă: „Datorită neuroplasticității avem posibilitatea de a învăța lucruri noi și de a ne îmbunătăți abilitățile și memoria”

0
287
Foto: Facebook/ Leon Danaila - pagina oficiala

Personalitate remarcabilă a neurochirurgiei româneşti şi mondiale, acad. prof. dr. Leon Dănăilă (n. 1 iulie 1933 , Darabani, Botoșani, România) este foarte activ și pe rețelele de socializare unde publică opinii și informații pe teme medicale. Într-o postare recentă pe pagina sa de Facebook – cu 144.000 de urmăritori – renumitul profesor al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” a făcut câteva referiri la capacitatea de (auto)vindecare a creierului uman:

„Datorită neuroplasticității avem posibilitatea de a învăța lucruri noi și de a ne îmbunătăți abilitățile și memoria. Sfatul meu pentru voi, dragilor, este să faceți ceva nou, de pildă, învățați să cântați la un instrument muzical. Se vor forma noi circuite neuronale în creier, iar cu fiecare lecție și notă învățată se vor conecta noi neuroni și se va schimba modul de operare al creierului.

Când am devenit medic neurochirurg și făceam gărzi la spitalul Arsenie din București, mi-am dat seama că psihologia omului este foarte complexă și m-ar ajuta foarte mult să mă dezvolt în neurochirurgie dacă aș aprofunda mai intens tainele ei. Fără să stau pe gânduri am cerut voie medicului căruia aparțineam în subordine în perioada respectivă, cererea mi-a fost aprobată, și imediat m-am apucat să fac Facultatea de Psihologie. M-a ajutat foarte mult această facultate, am mers ca toți studenții la cursuri, am dat examene, am studiat și am absolvit cu brio. Am urmat-o pentru că am simțit că nu este de ajuns să cunosc doar anatomia creierului ci neapărat e nevoie să aprofundez și fiziologia lui. Mi-am dorit cu dinadins să cunosc toate procesele psihice, de atenție, de memorie, de judecată, de raționament” – a relatat reputatul medic, personalitate remarcabilă a Neurochirurgiei româneşti şi mondiale, membru titular al Academiei Române (din 2004), membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale (din 1993), membru al multor academii din străinătate şi societăţi ştiinţifice, naţionale şi internaţionale, profesor al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, cercetător cu 18 brevete de inventator şi 10 de inovaţii, autor al 62 cărţi şi tratate de neurochirurgie.

Articolul precedentMinistrul Sănătății: Prevenția în sine și reducerea la zero a infecţiilor asociate asistenței medicale nu este posibilă
Articolul următorStudiu: Lactatele, leguminoasele și nucile – cele mai bune alimente prin care s-ar putea înlocui carnea roșie pentru evitarea diabetului de tip2