Studiu: Lactatele, leguminoasele și nucile – cele mai bune alimente prin care s-ar putea înlocui carnea roșie pentru evitarea diabetului de tip2

0
439

Aproximativ 462 milioane oameni din întreaga lume sunt afectați de diabet de tip 2.

Un recent studiu amplu realizat de cercetătorii de la Harvard sugerează că doar două porții de carne roșie consumate săptămânal ar putea crește șansele de a dezvolta ulterior această formă de diabet iar riscul crește și mai mult raportat la un consum mai mare.

Publicată joi în American Journal of Clinical Nutrition, cercetarea are la bază datele a  5.483.981 de ani-personă de urmărire, cu documentarea a 22.761 de cazuri de pacienți cu diabet 2 și susține recomandările alimentare actuale pentru limitarea consumului de carne roșie; totodată subliniază importanța diferitelor surse alternative de proteine ​​pentru prevenirea afecțiunii amintite.

„Asocierea dintre carnea roșie și diabetul de tip 2 a fost observată la diferite populații din întreaga lume”, subliniază primul autor al studiului, Xiao Gu, cercetător postdoctoral în nutriție la Școala de Sănătate Publică Harvard TH Chan, citat de CNN„Consolidăm în continuare dovezile existente cu date și tehnici îmbunătățite. Sper că studiul nostru ar putea soluționa dezbaterea dacă ar trebui să limităm sau nu consumul de carne roșie din motive de sănătate(…) Prevenirea diabetului este importantă, deoarece această boală este în sine o povară serioasă și, de asemenea, este un factor de risc major pentru boli cardiovasculare și renale, cancer și demență” – a adăugat acesta.

Schimbarea unei porții de carne cu nuci sau leguminoase, reducere cu 30% a riscului de diabet de tip 2

Conform datelor, schimbarea unei porții de carne cu nuci sau leguminoase a însemnat o reducere cu 30% a riscului de a dezvolta diabet de tip 2, în timp ce lactatele au redus șansele cu 22%.

Studiul nu dovedește că preferința de a consuma carne roșie cauzează diabet de tip 2 dar mai mulți factori biologici ar fi putut afecta relația dintre carnea roșie și diabetul de tip 2, au spus autorii: grăsimile saturate, din abundență în carnea roșie, reduc sensibilitatea la insulină și funcționarea celulelor beta din pancreas care produc insulină pentru a gestiona glicemia.

În plus, fierul hem găsit în alimentele de origine animală poate crește rezistența la insulină, afectarea funcționării celulelor beta și stresul oxidativ, dezechilibrul radicalilor liberi și al antioxidanților din organism; de-asemenea, radicalii liberi, moleculele instabile din surse de mediu precum fumul de țigară sau pesticidele, pot dăuna celulelor organismului.

Excesul de grăsime corporală este un alt factor de risc pentru diabet iar consumul de carne roșie a fost unul dintre factorii dietetici cu cea mai mare asociere cu creșterea în greutate

Limitarea consumului de carne roșie se poate face prin reducerea frecvenței sau a mărimii porțiilor, iar o combinație a ambelor schimbări de obicei este cea mai bună – susțin autorii.

Limitarea consumului de carne roșie la aproximativ o porție pe săptămână „ar fi rezonabilă pentru persoanele care doresc să-și optimizeze sănătatea și bunăstarea”  – atenționează autorul principal al studiului, dr. Walter C. Willett, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard TH Chan School. de Sănătate Publică, într-un comunicat.

Potrivit autorilor, lactatele, leguminoasele și nucile sunt cele mai bune alimente cu care s-ar putea înlocui carnea roșie.

Articolul precedentAcad. prof. dr. Leon Dănăilă: „Datorită neuroplasticității avem posibilitatea de a învăța lucruri noi și de a ne îmbunătăți abilitățile și memoria”
Articolul următorDr. Claudia Târziu: Ce boli indică aspectul unghiilor