A fost lansat proiectul Mame pentru viata. Viata pentru mame

0
54

Mortalitatea materna in Romania se ridica la 11,4 00 a€° nascuti vii in anul 2012, cu toate ca in ultimele doua decenii s-a putut observa o tendinta de scadere a acestei rate, potrivit unui comunicat de presa. Astfel, tara noastra detine o mortalitate materna dubla fata de media UE-27, de trei ori mai mare decat in Slovacia, Slovenia si Bulgaria, de aproape sase ori mai mare decat in Italia si Spania si de aproape zece ori mai mare decat in Austria si Polonia1.

Cauzele principale ale ratei ridicate a mortalitatii materne sunt legate de riscuri obstetricale directe (46%), riscuri obstetricale indirecte (29%) si avorturi (25%)2.

in acest context, astazi, 14 martie 2016, in Camera Deputatilor, la Comisia pentru Sanatate si Familie, a fost lansat proiectul a€œMame pentru viata. Viata pentru mame”. Initiativa, ce insumeaza o investitie de 500.000 de dolari, se va desfasura in urmatorii trei ani in judetele cu cea mai ridicata rata de mortalitate materna din tara noastra: Dolj, Vaslui si Valcea.

Judetele au fost selectate pe baza ratei de saracie si a mortalitatii materne: in judetul Dolj, rata mortalitatii materne este de patru ori mai mare decat rata nationala, in timp ce in Valcea si Vaslui rata mortalitatii materne este de doua ori mai mare decat rata nationala.

Proiectul isi propune sa dezvolte si sa implementeze un model integrat de servicii de ingrijire maternala si de planificare familiala, care vizeaza femeile fertile vulnerabile din Romania rurala, sustinand eforturile guvernamentale pentru imbunatatirea asistentei medicale materne, mentionate in Strategia Nationala de Sanatate 2014 – 2020. Proiectul se bazeaza pe serviciile actuale ale sistemului de sanatate, concentrandu-se, in acelasi timp, pe abordarea problemelor ce apar in accesul la servicii de sanatate materne, accesul si adoptarea serviciilor de planificare familiala si consolidarea capacitatii autoritatilor locale si centrale.

Actiunile se vor concentra pe trei axe:

– Dezvoltarea si promovarea a trei module de e-learning pentru personalul medical, livrate prin intermediul unei platforme on-line, care beneficiaza de infrastructura digitala existenta.

– Facilitarea accesului femeilor la ingrijire maternala, prin crearea de peer grupuri pentru a sprijini diseminarea informatiilor si pentru a media relatia dintre personalul medical si femeile din grupul vulnerabil. Tehnologia telefoniei mobile este efectul de levier, pentru a oferi asistenta de planificare familiala si ingrijire prenatala pentru femei.

– Capacitarea autoritatilor locale si centrale, pentru a asigura accesul neintrerupt al femeilor la serviciile de sanatate materna si de planificare familiala integrate.

Proiectul are in vedere implicarea medicilor de familie/medicilor de planificare familiala, asistentelor medicale, asistentelor comunitare, mediatorilor sanitari, moaselor, obstetricienilor din zona de proximitate urbana (225 de beneficiari) si a autoritatilor centrale si din cele trei judete. Beneficiarii directi ai proiectului vor fi 15.000 de femei, cu varstele intre 15-40 de ani, din mediul rural.

1 Romanian Health Minister, Maternal Mortality study, National Public Health Institute 2012

2 National Public Health Institute informative bulletin no 11/2014

3 Maternal Mortality study, National Public Health Institute 2012

Articolul precedentOMS: Aproximativ 15 milioane de copii sunt nascuti prematur in fiecare an
Articolul următorPreventia, diagnosticul precis, abordarea personalizata in oncologia feminina, dezbatute pe larg la Timisoara