Sanatatea femeilor si problematica afectiunilor oncologice, dezbatute pe larg la Cluj-Napoca

0
402

Specialisti cu experienta vasta in oncologie si in arii medicale conexe au dezbatut la Cluj-Napoca problematica afectiunilor oncologice la femeile din Romania in cadrul conferintei-dezbatere „Dialoguri pentru viata: Sanatatea feminina si Oncologia”.

Medicii au subliniat astfel importanta educatiei sanitare care ar putea contribui la o scadere a cazurilor de paciente afectate de cancer.

„Informarea intregii populatii feminine asupra prezentei cancerului este cea mai importanta idee de azi (7 Martie 2016, n.r.), iar informatiile false trebuie combatute.(…) sustin ideea unei materii de educatie in sanatate in scoli. in tarile nordice exista deja din anii a€˜70, iar scaderea cazurilor de cancer a fost majora”, a precizat Prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu, Decan al Facultatii de Medicina, Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca.

Discutiile au fost concentrate cu precadere pe cancerul de san si cancerul de ovar, prin prisma unor problematici complexe pe care le implica: in Romania, cancerul de san are cea mai ridicata incidenta si mortalitate. Cancerul de ovar, in schimb, este considerata o afectiune „rara”, dar necrutatoare, dat fiind ca in majoritatea cazurilor este depistat in stadii avansate.

Daca pentru cancerul de san se poate interveni eficient prin metode de screening, in ceea ce priveste cancerul de ovar investigatii sau teste de depistare precoce nu exista, au atras atentia specialistii.

„Cancerul de san depistat in stadiul I este 100% vindecabil. in acest sens, se recomanda efectuarea mamografiei femeilor cu varsta dupa 50 de ani, in fiecare an. Trebuie explicat ca fiecare femeie trebuie sa mearga la investigatii. in ceea ce priveste cancerul ovarian, nu exista inca un test screening pentru depistare in faza precoce”, a explicat dr. Adriana Melnic, Director Executiv Societatea Romana de Cancer.

in ceea ce priveste factorii de risc pentru cancerul de san, Dr. Carmen Bodale, Medic specialist Oncologie Medicala a evidentiat fumatul, alcoolul, istoricul familial si utilizarea anticonceptionalelor inainte de prima sarcina, dar si ulterior – ce trebuie supravegheata de medic.

Referitor la ingrijirea pacientului cu cancer, pe langa nevoia abordarii personalizate, a fost subliniata nevoia suportului psihologic atat pentru pacient, cat si pentru apartinatori. in acest context, sef. Lucr. Dr. Codruta Popescu, Departamentul de Consiliere pedagogica si orientare profesionala, Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, a subliniat ca pacientii oncologici trec prin mai multe stari psihice negative – de frica, furie, nesiguranta – si ca pentru durere exista tehnici de control.

Seria de conferinte-dezbatere”Dialoguri pentru viata: Sanatatea feminina si Oncologia” s-a desfasurat concomitent in patru orase din tara: Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara, unde specialisti cu experienta vasta in Oncologie si in arii de practica medicala conexe, alaturi de reprezentante ale societatii civile si ale asociatiilor de pacienti din sfera Oncologiei au adus in prim-plan importanta preventiei, a diagnosticului precoce si precis, precum si a abordarii personalizate in ingrijirea femeilor cu cancer.

Evenimentele, denumite generic ONCOForum, fac parte din campania „REprimeste viata in dar”, care isi propune furnizarea de informatii de interes general referitoare la problematica afectiunilor oncologice, cu mesaje venite din partea profesionistilor in domeniul sanatatii, atat pentru pacienti, cat si pentru publicul larg.

*Evenimentele au fost organizate cu sprijinul AstraZeneca in cadrul campaniei „REprimeste viata in dar”.

Management evenimente: Sanatatea Press Group – Expertul tau in comunicare pe domeniul medical.

Articolul precedentOMS: Aproximativ 15 milioane de copii sunt nascuti prematur in fiecare an
Articolul următorPreventia, diagnosticul precis, abordarea personalizata in oncologia feminina, dezbatute pe larg la Timisoara