OMS: Aproximativ 15 milioane de copii sunt nascuti prematur in fiecare an

0
67

in fiecare an, aproximativ 15 milioane de copii sunt nascuti prematur (adica inainte de 37 de saptamani complete de sarcina), iar acest numar este in crestere, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Aceasta inseamna ca 1 din 10 copii se naste inainte de termen.

La nivel global, prematuritatea este principala cauza de deces la copiii sub varsta de 5 ani, iar ratele de nastere prematura sunt in crestere. Aproape 1 milion de copii mor in fiecare an din cauza complicatiilor de la nasterea prematura, mai arata datele OMS. De asemenea, aceeasi sursa precizeaza ca rata de nastere prematura variaza de la 5% la 18% dintre copiii nascuti in peste 184 de tari.

Exista inegalitati in ratele de supravietuire din intreaga lume. Astfel, in tarile cu venituri mici, jumatate din copiii nascuti la sau inainte de 32 de saptamani (adica cu 2 luni mai devreme fata de termen) mor din cauza lipsei ingrijirii corespunzatoare (cum ar fi caldura, lipsa alaptarii la san si lipsa ingrijirilor de baza impotriva infectiilor si dificultati de respiratie), pe cand in tarile cu venituri mari, aproape toti acesti copiii supravietuiesc.

Nasterea prematura apare din multe motive: fie spontan fie ca unele nasteri sunt cauzate de inducerea travaliului precoce sau a nasterii prin cezariana. Potrivit OMS, printre cauzele cele mai frecvente de nastere prematura se numara sarcinile multiple, infectiile si bolile cronice -diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala. De asemenea, o influenta genetica este incriminata in nasterile premature. Cu toate acestea, de multe ori nu este identificata nicio cauza.

Trei sferturi dintre decesele cauzate de complicatiile nasterii premature ar putea fi evitate precizeaza OMS. Pentru a ajuta la reducerea ratelor de nastere prematura, femeile au nevoie de imbunatatirea ingrijirilor inainte, intre si in timpul sarcinii. De asemenea, o mai buna intelegere a cauzelor si a mecanismelor nasterii premature vor avansa dezvoltarea in gasirea solutiilor pentru a preveniastfel de nasteri.

Articolul precedentOMS: 4,5 milioane de persoane la nivel global si-au pierdut vederea din cauza glaucomului
Articolul următorA fost lansat proiectul Mame pentru viata. Viata pentru mame