in perioada 1-3 noiembrie 2012 va avea loc la Vama, in judetul Suceava, a 4-a intalnire romano-engleza a medicilor pneumologi. Simpozionul este organizat de Societatea Romana de Pneumologie, in colaborare cu Spitalul Universitar Lewisham Londra – un important spital din Londra, Marea Britanie.

intalnirile de la Vama au fost create pentru a facilita schimbul direct de experienta si transferul de informatie medicala din domeniul bolilor pulmonare intre medicii romani si medicii din Marea Britanie. De la bun inceput s-a pus accentul pe discutarea in special a unor protocoale practice, care se pot aplica atat in Marea Britanie, cat si in Romania. Medicii romani si britanici se intalnesc si discuta de la egal la egal problemele clinice pe care le au si cauta solutii pentru rezolvarea acestora.

A 4-a intalnire romano-engleza a medicilor pneumologi este coordonata de dr. Tudor Toma, medic pneumolog roman, care lucreaza de mai multi ani ca medic primar la spitalulUniversitar Lewisham din Marea Britanie, alaturi de colegi din Marea Britanie si din Romania.

Datorita calitatii lectorilor si a participantilor, datorita aspectului informal al dezbaterilor, intalnirea romano-engleza a medicilor pneumologi, aflata acum la a 4-a editie, a devenit un eveniment unic in programul educational al medicilor pneumologi din Romania. in acest an vor fi 9 lectori din Marea Britanie, dar si din alte tari, precum Canada, Olanda si Germania, care vor conferentia alaturi de colegi din Bucuresti, Iasi, Cluj si Timisoara. Vor participa peste 130 de medici specialisti si rezidenti penumologi la doua zile de prezentari si ateliere practice.

Programul pune accent pe modalitati simple si practice de rezolvare a problemelor cauzate de emfizem, dar vor fi discutate si protocoale pentru alte afectiuni, cum ar fi cele legate de expunerea la azbest sau formarea de chiaguri de sange in plaman. La ateleriele practice se vor discuta modalitatile de sustinere a respiratiei prin ventilatie non-invaziva a pacientilor care nu mai pot respira si o tehnica mai simpla de eliminare a apei de la plaman.

Profesorul Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie a declarat: a€œDin noianul de manifestari al SRP-ului, Vama se detaseaza printr-o multitudine de caracteristici imprimate de inimosul dr. Tudor Toma. Astfel avem tineri entuziasti, care vin de fiecare data ca sa afle noutati, s-a creat o traditie a schimburilor de informatii stiintifice intre scoala britanica si cea romana de pneumologie. Vama si cadrul bucolic al Bucovinei sunt si vor ramane un cadru ideal pentru o astfel de manifestare, care are deja un renume si pe care speram sa o vedem deja realizata cu succes in fiecare an”.

Dr. Tudor Toma, initiatorul acestor simpozioane si specialist renumit la nivel mondial in domeniul emfizemului a declarat: a€œintalnirea de la Vama este produsul natural al al colaborarii mult mai stranse care exista acum intre medicii romani si medicii britanici, datorita, in special, medicilor romani care lucreaza in Marea Britanie. Vama este un adevarat forum, de la care toata lumea, inclusiv englezii, pleaca cu o informatie practica de calitate, utila pentru a imbunatati activitatea clinica a fiecaruia”.