71% dintre persoanele care sufera un accident vascular au capacitatea de lucru afectata

0
70

Recuperarea pacientilor care au suferit un accident vascular cerebral depinde de mai multi factori, intre care cei mai importanti sunt severitatea deficitului initial si capacitatea organismului de a se recupera, conditionata de mai multe elemente, intre care varsta persoanei si predispozitia spre imbolnavire.

Potrivit unui comunicat de presa emis de Societatea pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii, datele clinice privind rata de supravietuire dupa un accident vascular, la 7 ani de la debutul bolii, sunt ingrijoratoare: 16% dintre pacienti sunt institutionalizati, 20% necesita asistenta la mers, 31% necesita asistenta zilnica, iar 71% au capacitatea de lucru afectata.

Specialistii spun ca recuperarea functiilor senzitivo-senzoriale, a functiilor motorii si cognitive continua in grade variabile de timp, saptamani sau luni, dupa debutul unui AVC.

„Recuperarea pacientilor este heterogena si este dependenta de mai multi factori, cei mai importanta fiind severitatea deficitului initial si rezerva biologica a pacientului (conditionate inclusiv de varsta, prezenta comorbiditatilor). Alti factori importanti in recuperare sunt tipul de AVC, localizarea si dimensiunea leziunii ischemice, varsta pacientului, sexul, prezenta comorbiditatilor si tratamentul de recanalizare arteriala”, spune prof.dr. Dafin Muresanu, presedintele Societatii.

Potrivit acestuia, recuperarea ar trebui initiata cat mai curand posibil dupa debutul accidentului, de indata ce starea pacientului permite.

„Exista un consens conform caruia aceasta trebuie initiata in primele 2 saptamani de la debut, pentru a profita la maximum de procesele spontane de recuperare”.

Chiar daca incompleta, recuperarea spontana apare in primele luni dupa AVC, cele mai importante imbunatatiri, atat ale deficitului motor cat si ale celui cognitiv, survenind in primele 3 luni de la debut.

Conform datelor citate in comunicat, doar aproximativ 25% dintre supravietuitori sunt capabili sa se reintoarca la locul de munca. Dupa 3 luni de obicei nu se mai inregistreaza nicio imbunatatire in recuperarea spontana a deficitului motor brahial, explica speciasistii.

Recuperarea functionala dupa AVC dureaza de obicei luni, in unele cazuri chiar ani si are la baza fie restaurarea functiilor neurologice pierdute, fie dobandirea unor strategii comportamentale noi care pot inlocui functiile pierdute, se mai arata in document.

Articolul precedentConsumul redus de vitamina K duce la marirea inimii la adolescenti
Articolul următor6 Sfaturi pentru o digestie usoara