Infertilitatea este o afectiune inclusǎ ȋn categoria bolilor de cǎtre Organizatia Mondialǎ de Sanǎtate si o problemǎ care afecteazǎ tot mai multe cupluri, 6 din 10 cupluri avand probleme in a concepe un copil.

Desi in majoritatea cazurilor infertilitatea este vazuta ca o problema feminina, mai mult de jumatate sunt cazuri de infertilitate masculina, lucru subliniat de Nicoleta Cristea-Brunel, fondator Asociatia S.O.S Infertilitatea in cadrul Conferintei Nationale a Pacientilor desfasurata in perioada 14-16 iunie 2012.

De asemenea, acad. prof. univ. dr. Bogdan Marinescu, presedinte Societatea Romana de Obstetrica-Ginecologie a subliniat importanta prevenirii bolilor aparatului reproducator, boli care in cele din urma duc la infertilitate, dar si faptul ca infertilitatea poate fi tratata.

a€œLumea a ȋnceput sǎ se preocupe de aceasta temǎ, ȋnsǎ cel mai important lucru este preventia bolilor aparatului reproducator si ca pacient sǎ reusesti sǎ ȋti dai seama ce te-ar putea ȋmpiedica ȋn conceperea unui copil. Tratamentul infertilitǎtii ȋncepe cu o discutie si se terminǎ cu fertilizarea propriu-zisǎ. Ȋn Departamentul de Reproducere Asistatǎ din cadrul Spitalului Panait Sȃrbu existǎ o ratǎ de 32,2% de sarcini reusite. Infertilitatea poate fi tratatǎ si cu rezultate favorabile. Totul ȋncepe de la o lectie de educatie sexualǎ. Atunci cȃnd ȋncepe procedura, un cuplu urmeazǎ un tratament timp de un an sau un an si jumǎtate.”, a declarat acad. prof. univ. dr. Bogdan Marinescu.