Grasimile din compozitia laptelui consumat zilnic cresc riscul de aparitie a bolilor inflamatorii ale intestinului, desi numeroase studii au demonstrat ca laptele este benefic pentru mentinerea sanatoasa a sistemului osos.

Oamenii de stiinta americani au realizat numeroase experimente pe soarecii de laborator al caror rezultat arata ca anumite grasimi din compozitia laptelui duc la alterarea bacteriilor bune din intestin, ceea ce provoaca inflamatia acestuia. in conditiile in care intestinul este inflamat apar si alte probleme, cum ar fi diareea, durerea, simptome care perturba sistemul digestiv.

Mai mult decat atat, cercetatorii sustin ca bacteriile insotite de o sursa de sulf explodeaza si sunt capabile sa activeze sistemul imunitar al persoanelor predispuse genetic. Acest tip de grasimi saturate sunt forte greu de digerat, ele fiind raspunzatoare de pomparea unei cantitati mai mari de bila. Astfel, acest proces duce la schimbarea mediului natural al intestinului si la dezvoltarea bacteriilor.

in ciuda acestor efecte ale grasimilor din lapte, oamenii de stiinta au gasit in bila produsa o bacterie numita Bilophila wadsworthia, care poate distruge grasimile. insa bacteria poate fi extrem de rara, daca persoana in cauza are o dieta bogata in grasimi.