in perioada 23-24 iunie 2012 a avut loc in Piata Unirii din Iasi cea de-a treia actiune de masurare a tensiunii arteriale din cadrul Campaniei Nationale „Viteza ucide..nu numai in trafic. Controleaza-ti tensiunea arteriala”, organizata de Societatea Romana de Hipertensiune si Sanatatea Press Group. Evenimentul a inregistrat un real succes, astfel ca, in numai doua zile de testari, au fost realizate 1229 de masuratori de tensiune arteriala.

Rezultatele testarilor din cadrul acestei actiuni arata ca aproximativ 150 de persoane au inregistrat valori tensionale crescute (TAsa‰¥140 mmHg si/sau TAd a‰¥ 90mmHg).

a€œProcentul cazurilor de hipertensiune rezultate din campania desfasurata la Iasi este unul mic comparativ cu alte judete ale tarii. De altfel, asa cum arata si ultimul studiu epidemiologic SEPHAR II, zona Moldovei inregistreaza un procent foarte bun si in ceea ce priveste persoanele care isi tin sub control hipertensiunea. Cu toate acestea, acest gen de actiuni sunt binevenite pentru ca rolul lor este acela de a informa despre hipertensiune, de a preveni aceasta afectiune, dar si de a o mentine sub control” a declarat prof.univ.dr. Maria Dorobantu, Presedinte Societatea Romana de Hipertensiune.

in corturile special amenajate pentru testare, iesenii au primit si sfaturi de la medici cu privire la stilul de viata pe care trebuie sa il adopte pentru a preveni hipertensiunea sau pentru a o tine sub control. in cateva cazuri exceptionale, persoanele care au inregistrat valori tensionale foarte ridicate (TAsa‰¥200 mmHg si/sau TAd a‰¥ 100mmHg) au fost orientate sa se adreseze medicului de specialitate pentru investigatii amanuntite.

Hipertensiunea continua sa fie o problema de sanatate publica in Romania. Conform ultimelor studii realizate, hipertensiunea afecteaza 40% din populatia Romaniei, insa procentul persoanelor care urmeaza un tratament adecvat si a celor care stiu ca sufera de aceasta afectiune a crescut.

Actiunea de masurare a tensiunii arteriale de la Iasi s-a desfasurat cu sprijinul Partenerului Institutional Local, Primaria Municipiului Iasi.

Partener Institutional Oficial: Comisia pentru Sanatate Publica din Senatul Romaniei

Partener Educational: Novartis, Partener Principal: KRKA, Parteneri Gold: Terapia Ranbaxy, Pfizer, Partener Silver: Hellimed

Partener: Cumpana