Conf. dr. Oana Fronea: Hipertensiunea arterială e o boală care poate fi contolată prin tratament

0
422

Hipertensiunea arterială poate fi depistată din timp, iar acest lucru ne poate schimba viața în bine. Conf. dr. Oana Fronea, medic primar cardiologie, atarge atenția asupra importanței depistării precoce a hipertensiunii arteriale, dar și a metodelor de depistare pecoce a bolii.

„Societatea europeană de hipertensiune și societatea europeană de cardiologie, recomandă pentru diagnosticul hipertensiunii să se efectueze automonitorizarea tensiunii la domiciliu de către pacient”, a declarat doctorul Oana Fronea.

Conf. dr. Oana Fronea a explicat că depistarea hipertensiunii arteriale se efectuează în mai mulți pași.

„Dacă vrem să evaluăm complet un pacient, după ce îi masurăm tensiunea arterială la ambele brațe de cel puțin 2 ori. După aceea este obligatoriu să măsurăm tensiunea și la picioare. Este important să măsurăm tensiunea și în poziția culcat sau șezut, dar trebuie să o măsurăm și când pacientul stă în picioare. Apoi o mai remăsurăm de două ori, la un minut și 3 minute. Pentru că nu există doar hipertensiune arterială, ci și hipotensiune ortostatică, iar asta este cel mai des întâlnită la vârstnici și diabetici” a mai adăugat conf. dr. Oana Fronea.

De asemenea, îngrijorător este faptul că această afecțiune, nedepistată la timp și fără tratament, are consecințe foarte grave.

„Hipertensiunea arterială necorespunzator tratată, neidentificată la timp, duce la aparitia comorbidităților, duce la scăderea speranței de viață. Prin heprtensiune se ajunge la boala cardiacă ischemică, adică infarct, și ulterior la insuficiență cardiacă, accidente vasculare cerebrale, se ajunge la insuficiență renală. Dacă o depistăm precoce și o tratăm corespunzător putem să o controlăm și să nu ne limiteze speranța de viață, și să nu ne limiteze calitatea vieții”, a mai spus medicul cardiolog.

Pe lângă tratament, o persoană hipertensivă ar trebui să aibă și un stil de viață sănătos.

„Dacă valorile de tensiune sunt controlate cu tratament corect, optim, hipertensiunea arterială e o boală care poate fi contolată prin tratament. Și tratament nu înseamnă numai pastile, ci și regim alimentar și stil de viață sănătos. Iar în stilul ăsta de viață e foarte important consumul redus de sare și renunțatul la fumat. Toate astea alături de scăderea în greutate a celor cu exces kilograme. Dacă vom reuși să facem prevenție primară sau măcar o diagnosticare precoce și un tratament optim, am putea preveni multe boli care sunt o consecință a hipertensiunii arteriale”, a precizat conf. dr. Oana Fronea.

 

Articolul precedentSpania: O excursie studenţească a provocat apariţia unui focar de infectare cu SARS-CoV-2
Articolul următorLisabona impune noi restricții, pentru a frâna răspândirea variantei Delta a SARS-CoV-2