Mihăilă: Am cerut clarificări pentru îmbunătăţirea modului de raportare a deceselor COVID

0
130

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat luni, la Parlament, că a cerut clarificări Institutului Naţional de Statistică, Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar, direcţiilor de sănătate publică şi spitalelor, care vor sta la baza propunerilor şi măsurilor de îmbunătăţire a modului de raportare a deceselor COVID.

„Pe baza acestui raport am solicitat Institutului Naţional de Statistică, Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar, direcţiilor de sănătate publică şi spitalelor clarificări, iar toate aceste clarificări vor sta la baza propunerilor şi măsurilor de îmbunătăţire a modului de raportare a deceselor COVID”, a spus Mihăilă.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că în anul 2020, s-au înregistrat la nivel național 16.792 de decese cu diagnostic principal COVID-19, cu virus identificat, și 234 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19, cu virus neidentificat.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a spus că s-au înregistrat 3.590 de decese de alte cauze, la care s-a asociat diagnostic secundar COVID-19, fie cu virus identificat, și 281 de cazuri cu diagnostic secundar COVID-19, cu virus neidentificat.

„Din analiza deceselor pentru codurile de boală U071 și U072 raportate de spitale pe setul minim de date DRG pentru anul 2020, așa cum au fost ele colectate de INSP, se arată că pentru anul calendaristic 2020, s-a raportat un număr de 26.106 decese, dintre care, 227 decese cu diagnostic principal COVID-19 și, respectiv, 25.875 cu diagnostic secundar de COVID-19”, a declarat Ioana Mihăilă, în Parlament.

Ministrul a spus că referitor la cele 25.875 de decese cu diagnostic secundar de COVID-19, situația se prezintă astfel:

– 19.698 au diagnostic secundar cu codul U071 , deces confirmat COVID-19
– 6.181 decese au diagnostic secundar U072

Ioana Mihăilă a mai spus că în aceeași perioadă, s-au înregistrat în CoronaForms 16.120 de decese, iar în AlerteMS, 18.498 de decese.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a participat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la „Ora Guvernului”, pentru a prezenta raportul Comisiei privind diferenţele de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19.

Miercurea trecută, Biroul permanent al Camerei a luat decizia de a o invita pe Ioana Mihăilă în plen, în urma unei solicitări făcute de deputaţii PSD.

Tema de dezbatere este „Prezentarea Raportului preliminar întocmit de Ministerul Sănătăţii privind raportarea deceselor COVID-19 şi de clarificare a diferenţelor dintre sistemele de raportare”.

 

Articolul precedentIoana Mihăilă prezintă diferenţele de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19, în Camera Deputaților
Articolul următorMinistrul Sănătăţii, despre limitarea purtării măştii în interior