În România va continua vaccinarea cu serul anti-COVID-19 AstraZeneca

0
27

Vaccinarea cu serul anti-COVID-19 de la AstraZeneca va continua în România fără restricții, pentru toate categoriile de vârstă, a anunțat, joi, președintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), dr. Valeriu Gheorghiță.

”În România, se continuă vaccinarea cu AstraZeneca penru toate grupele de vârstă. Persoanele imunizate cu prima doză de AstraZeneca vor continua sa facă doza de rapel cu același vaccin. Persoanele care au avut evenimente trombotice după prima doza nu vor face rapel cu AstraZeneca. În urma analizelor, se va decide dacă se va continua cu alt vaccin”, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

„Agenția Europeană a Medicamentului confirmă că raportul beneficiu risc al vaccinului de la AstraZeneca rămâne pozitiv. De asemenea, este identificata o posibilă relație de cauzalitate cu formare de cheaguri de sânge cu caracteristici neobișnuite asociate cu nivelul scăzut de trombocite. Au fost analizate până la data de 4 aprilie toate cazurile raportate la nivel european și la nivel mondial, fiind înregistrate aproximativ 222 de cazuri de evenimente trombotice, din peste 34 de milioane de doze administrate. Toate aceste date echivalează cu o rată de apariție a acestor evenimente de 0,65 la 100.000 de persoane vaccinate. Combinația raportată a cheagurilor de sânge și a trombocitelor scăzute este foarte rară, iar beneficiile globale ale vaccinării în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile acestor eventuale efecte secundare”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiţă.

Președintele CNCAV a afirmat că situația epidemiologică din România este ingrijorătoare, ca atare este foarte important sa se continue vaccinarea cu toate produsele.

„În România, situația e îngrijorătoare, cu peste 4.500 de cazuri de COVID-19 zilnic și peste 150 de decese de COVID în fiecare zi. La 100 de oameni diagnosticați, 2,5% decedează.  În ultimul timp, s-a observat o tendință de creștere a gravității cazurilor de COVID-19, inclusiv în rândul populației tinere. Așa cum s-a susținut de către EMA, precum și de Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, boala COVID-19 se asociază cu un risc considerabil de spitalizare, de deces, inclusiv prin evenimente trombotice. Pe de altă parte, evenimentele trombotice care au fost raportate post-vaccinare sunt posibile în cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depășesc foarte mult riscurile. Ca atare, având în vedere contextul epidemiologic din România este foarte important să se continue vaccinarea împotriva COVID-19 cu toate produsele vaccinale disponibile. Este imperios necesar ca un procent cât mai mare din populație să se vaccineze cât mai curând posibil pentru a opri efectele negative ale acestei pandemii”, a mai precizat președintele CNCAV.

De la începutul campaniei de vaccinare, în 27 decembrie 2020, în România au fost vaccinate împotriva COVID 2.180.807 de persoane. Dintre acestea, 392.269 au fost vaccinate cu AstraZeneca.

Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a concluzionat, miercuri, că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariția acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare. EMA a anunțat, însă, că nu retrage recomandarea folosirii vaccinului AstraZeneca pentru că efectele sunt extrem de rare. Ele urmează să fie adăugate în prospect.

După acest anunț, miniștrii Sănătății din UE au avut o ședință în format online, în care nu au reușit să ia o decizie unitară în privința vaccinului AstraZeneca.

Articolul precedentMinisterul Sănătăţii: Persoanele decedate de COVID-19 vor putea beneficia de slujba de înmormântare
Articolul următorGheorghiță, despre vaccinul AstraZeneca: Evenimentele trombotice nu apar la cea de-a doua doză