Ministerul Sănătăţii: Persoanele decedate de COVID-19 vor putea beneficia de slujba de înmormântare

0
39

Persoana decedată de COVID-19 va putea fi îmbrăcată în haine puse la dispoziție de către familie/aparținători, va beneficia de slujba religioasă în conformitate cu voința familiei și practicile și ritualul cultului de care aparține, iar înhumarea/incinerarea se va face cu sicriul sigilat, cu respectarea tuturor normelor prevăzute de lege, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Precizarea MS vine după ce Ministerul Sănătății a organizat joi, la sediul instituţiei, o întâlnire cu Secretariatul de Stat pentru Culte și reprezentanți ai cultelor în care s-a discutat despre accesul la asistență religioasă a pacienților internați cu COVID-19 și despre modificarea protocolului de înmormântare a persoanelor decedate infectate cu SARS-CoV-2.

„Din partea Ministerului Sănătății au participat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, secretarii de stat Andreea Moldovan și Monica Althamer, din partea Secretariatului de Stat pentru Culte secretarul de stat Victor Opaschi și directorul Cezar Păvălașcu, iar din partea cultelor religioase au participat: Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Aurel Percă, Președintele Conferinței Episcopilor Catolici din România, Părintele Ionuț Cordneanu Vicarul Administrativ al Patriarhiei Române și domnul Virgil Achihai, Președintele Uniunii Bisericilor Creștine după Evanghelie”, se arată în comunicatul MS.

Subiectele principale ale discuției au fost cele referitoare la accesul la asistență religioasă apacienților internați cu COVID-19 și modificarea protocolului de înmormântare a persoanelor decedate infectate cu SARS-CoV-2 ținând cont de propunerile cultelor, potrivit aceleiaşi surse.

De asemenea, s-a căzut de acord ca pe perioada internării în unitatea sanitară pacientul internat cu COVID-19 să poată beneficia, la cerere, de asistență religioasă potrivit specificului cultului din care face parte, cu respectarea de către personalul de cult a tuturor măsurilor sanitare care se impun, se arată în comunicatul MS.

Totodată, în comunicat se arată că în ceea ce privește ritualul înmormântării, persoana decedată va putea fi îmbrăcată în haine puse la dispoziție de către familie/aparținători, va beneficia de slujba religioasă în conformitate cu voința familiei și practicile și ritualul cultului de care aparține. Înhumarea/incinerarea se va face cu sicriul sigilat, cu respectarea tuturor normelor prevăzute de lege.

Articolul precedentINSP: Au fost confirmate 676 de cazuri de infectare cu noile variante ale SARS-CoV-2
Articolul următorÎn România va continua vaccinarea cu serul anti-COVID-19 AstraZeneca