Gheorghiță, despre vaccinul AstraZeneca: Evenimentele trombotice nu apar la cea de-a doua doză

0
34
Healthcare cure concept with a hand in blue medical gloves holding Coronavirus, Covid 19 virus, vaccine vial

Președintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), dr. Valeriu Gheorghiță, recomandă ca persoanele vaccinate cu prima doză din serul AsteaZeneca să continue schema de vaccinare. ”Experții anticipează că dacă nu s-au întâmplat evenimentele trombotice la prima doză, nu apar la cea de-a doua doză”, a declarat medicul, joi, într-o conferință de presă. Gheorghiţă a explicat că durerile de cap care nu s-au agravat nu reprezintă, cel mai probabil, un eveniment de tromboză cerebrală.

”Evoluţia unei tromboze de sinus venos cerebral este spre agravare dacă nu beneficiază de diagnostic şi de tratament corect. Tocmai de aceea o durere de cap care persistă, care nici nu dispare, dar nici nu se înrăutăţeşte, foarte probabil că nu este cauzată de un eveniment trombotic cerebral, însă este important să solicităm un consult medical pentru lămurirea cauzelor acelor simptome şi în funcţie de diagnostic se va vaccina sau nu se va vaccina”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

În cazul în care un pacient refuză să facă rapelul vaccinului AstraZeneca, medicul a arătat că nu există date, în ceea ce priveşte siguranţa şi eficacitatea, care să susţină efectuarea dozei de rapel cu un vaccin produs de Pfizer sau Moderna, pe bază de ARN Mesager.

”Cred că trebuie să ne ferim să luăm decizii care nu sunt susţinute ştiinţific”, a arătat președintele CNCAV.

Gheorghiţă a precizat că ”mesajul trebuie să fie acela de a completa schema de vaccinare”, arătând că la nivel european nu s-au raportat evenimente trombotice după doza a doua.

”Cu alte cuvinte, experţii anticipează că dacă nu s-au întâmplat evenimentele trombotice la prima doză, nu apar la cea de-a doua doză, cu atât mai mult cu cât frecvenţa reacţiilor adverse după prima doză este mai mare decât frecvenţa reacţiilor adverse înregistrate după cea de-a doua doză”, a menţionat Gheorghiţă.

Preşedintele CNCAV a precizat că rata apariţiei trombozelor este de 0,65 la o sută de mii de persoane.

“Rata apariţie trombozelor este de 0,65 la 100 de mii de persoane vaccinare. Combinţa cheagurile de sânge şi trombocite scăzute este foarte rară. Beneficiile vaccinări depăşesc riscurile efectelor secundare. (…) Situaţia generată de pandemia COVID-19, sunt circa 4500 de cazuri noi raportate în fiecare zi şi peste 150 de decese COVID. La 100 de oameni cu COVID-19, 2,5 persoane decedează. Aceasta este rata de fatalitate. În ultimul timp e o tendinţă de creştere a gravităţii cazurilor”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

Articolul precedentÎn România va continua vaccinarea cu serul anti-COVID-19 AstraZeneca
Articolul următorPreședintele CNCAV, despre posibile simptome după vaccinarea anti-COVID-19