Cinci cazuri de tromboză ale unor persoane vaccinate cu AstraZeneca, raportate în Marea Britanie

0
13

Agenţia britanică de reglementare a medicamentelor şi produselor medicale (MHRA) a comunicat joi că au fost raportate cinci cazuri ale unui tip rar de cheaguri de sânge în venele cerebrale ale unor persoane cărora le-a fost inoculat vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca, subliniind însă că beneficiile acestui ser depăşesc cu mult orice eventuale riscuri ale administrării sale, informează Reuters.

Îngrijorările provocate de semnalarea unor cazuri de tromboze, împreună cu niveluri scăzute ale trombocitelor, au determinat mai multe state europene să sisteze campaniile de vaccinare cu acest ser pe perioada investigaţiilor în cazurile respective.

‘Nu există nicio dovadă că cheagurile de sânge se produc mai frecvent decât ar fi de aşteptat în absenţa vaccinării, pentru niciunul din vaccinuri’, a declarat June Raine, directorul executiv al MRHA, referindu-se la vaccinurile de la AstraZeneca şi Pfizer.

Ea a afirmat că a existat un număr foarte mic de raportări ale unei forme extrem de rare de cheaguri de sânge în venele cerebrale (tromboză sinusală) apărute împreună cu niveluri scăzute ale trombocitelor după vaccinare.

‘Având în vedere rata de incidenţă extrem de rară a acestor evenimente de tromboză sinusală în rândul celor 11 milioane de persoane vaccinate (cu AstraZeneca) şi întrucât nu este dovedită o legătură cu vaccinul, beneficiile vaccinului de la AstraZeneca în prevenirea bolii COVID-19, cu riscurile sale asociate de spitalizare şi deces, continuă să depăşească riscurile de potenţiale efecte secundare’, a spus June Raine.

Unul din cele cinci cazuri – toate ale unor bărbaţi cu vârste între 19 şi 59 de ani – s-a soldat cu deces, potrivit lui Philip Bryan, şeful departamentului pentru siguranţa vaccinurilor din MHRA.

MHRA recomandă oricărei persoane care prezintă o durere de cap ce persistă mai mult de patru zile după vaccinare sau echimoze în altă parte decât locul vaccinării după câteva zile ar trebui să se adreseze medicului.

Agenţia mai precizează se află în desfăşurare o analiză detaliată ‘a cinci cazuri semnalate în Regatul Unit ale unui tip foarte rar şi specific de cheaguri de sânge în venele cerebrale (tromboză sinusală), apărute împreună cu niveluri scăzute ale trombocitelor (trombocitopenie)’.

Munir Pirmohamed, preşedintele Comisiei pentru medicamente de uz uman, a lăsat să se înţeleagă că, chiar dacă se va stabili o legătură între apariţia trombilor şi vaccinul administrat, aceasta nu va opri, cel mai probabil, campania din Marea Britanie.

‘Dacă simţim că există o legătură cauzală, atunci s-ar putea să trebuiască să actualizăm prospectul produsului, dar, per ansamblu, nu cred că va fi necesară o pauză de orice fel în programul de vaccinare’, le-a declarat el reporterilor.

Articolul precedentCNCAV: O decizie referitoare la lotul carantinat de vaccin AstraZeneca va fi luată vineri
Articolul următorPreşedintele Ucrainei, despre vaccinul AstraZeneca: Există un ”atac informaţional”