Preşedintele Ucrainei, despre vaccinul AstraZeneca: Există un ”atac informaţional”

0
20

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi că nu vede motive pentru a suspenda vaccinarea populaţiei cu vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, cum au făcut mai multe ţări europene, şi a denunţat un ”atac informaţional” împotriva acestui vaccin, scrie agenţia EFE.

”Nu există dovezi că au existat în lume decese legate de acest vaccin, conform declaraţiei oficiale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii”, a semnalat Zelenski în timpul unei conferinţe de presă comune, la Kiev, cu omologul său lituanian Gitanas Nauseda.

Preşedintele ucrainean a insistat de asemenea că în ţara sa nu s-au înregistrat decese în rândul celor circa 90.000 de persoane care au primit până în prezent prima doză de vaccin AstraZeneca.

”Eu însumi m-am vaccinat cu acest vaccin şi sunt aici în faţa voastră şi mă simt bine”, a mai spus Zelenski. El s-a vaccinat pe 2 martie, momentul fiind transmis în direct la televiziune pentru a creşte încrederea cetăţenilor în campania de vaccinare iniţiată pe 24 februarie în Ucraina, ţară unde scepticismul şi dezinformarea încetinesc procesul de imunizare a populaţiei.

Preşedintele ucrainean a mai susţinut că există un ”atac informaţional” împotriva vaccinului AstraZeneca, fiind vaccinul ”cel mai disponibil”, dar nu a spus cine crede că ar putea fi în spatele acestuia, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, el a criticat Uniunea Europeană pentru lipsa unui ”sprijin substanţial” faţă de Ucraina în furnizarea de vaccinuri, în pofida promisiunilor făcute la nivel înalt, şi a anunţat sosirea unui transport de vaccinuri chinezeşti la sfârşitul lunii martie.

Între timp, Ucraina, ţară cu circa 40 de milioane de locuitori, înregistrează din nou o creştere a numărului cazurilor de COVID-19, cu 15.053 de îmbolnăviri raportate joi, cel mai mare număr de noi cazuri zilnice de la începutul anului. Prin urmare, un nou lockdown va intra în vigoare sâmbătă în capitala Kiev.

Articolul precedentCinci cazuri de tromboză ale unor persoane vaccinate cu AstraZeneca, raportate în Marea Britanie
Articolul următorKyriakides: Securitatea și încrederea în vaccinuri sunt esențiale pentru imunizare